Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh, a declarat că Teheranul caută doar un „acord stabil și de încredere”.
Cea de-a opta rundă de discuții maraton între Iran și P4+1 (Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania) pentru salvarea acordului nuclear din 2015 se desfășoară în prezent în capitala Austriei.
Deși ambele părți au declarat progrese în discuții, dezacordurile dintre Teheran și alte părți cu privire la unele chestiuni cheie au împiedicat până acum un real progres.
La începutul acestei luni, au existat rapoarte despre un acord interimar pe doi ani, o idee propusă inițial de un stat european, preluată de Rusia.
Reprezentantul rus a prezentat ideea la Teheran, conform căreia Iranul trebuia să-și reducă îmbogățirea de uraniu și să arunce stocul de uraniu foarte îmbogățit.
Citește și
Familiile diplomaților UE rămân la Kiev. Borrell: Poate ne va spune SUA de ce i-au retras pe-ai lor
Actele antisemite au atins în 2021 cel mai înalt nivel din ultimii zece ani
În schimb, SUA ar fi trebuit să dea undă verde pentru dezghețarea activelor Iranului în Coreea de Sud, Japonia și Irak, printre alte țări.
Propunerea a fost însă respinsă de Teheran.
Khatibzadeh a declarat luni că americanii „nu sunt pregătiți” pentru unele dintre ideile oferite de diplomații iranieni la Viena, dând vina pe Washington pentru ritmul lent al discuțiilor.
Iranul acordă prioritate înlăturării sancțiunilor și garanții față de alte chestiuni în litigiu.
În Israel, sondajul strategic anual pentru 2022 efectuat de Institutul pentru Studii de Securitate Națională, care a fost prezentat luni președintelui Issac Herzog, susține că Iranul poate produce arme nucleare în câteva săptămâni.
Sondajul se referă, de asemenea, la pericolele prezentate de Iran la granițele Israelului, inclusiv înarmarea milițiilor ce acționează în diverse zone (Siria, Yemen) cu rachete precise, drone și alte tehnologii.