Patronii Home Plate BBQ, un celebru restaurant cu specific american din Beijing, au decis să retipărească meniurile, din cauza războiul comercial dintre SUA și China, și să nu mai servească vită americană, ingredientul lor vedetă.
Carnea de vită de la Home Plate BBQ, care provenea în întregime din SUA, a fost înlocuită, în principal, cu vită australiană.
Restaurantul folosește aproximativ 7-8 tone de carne de vită în fiecare lună, iar când stocul de vită americană din congelatoare se va epuiza, restaurantul cu specific american în stil sudic din Beijing va servi doar vită din Australia, informează Reuters.
Citește și: Trump, despre oamenii de afaceri care îi critică taxele: Sunt proști și în business, și în politică
Taxele lui Trump: Un celebru restaurant din China scoate din meniu vita americană, ia din Australia cu 40% mai ieftin
Carnea de vită americană este una dintre marile victime ale războiului comercial dintre cei mai mari parteneri comerciali ai lumii. Chiar și înainte de începerea luptei, carnea de vită americană era scumpă în China, dar tarifele de retorsiune de 125% ale Beijingului, pe lângă cele existente de 22%, au făcut-o inaccesibilă.
„În esență, pur și simplu ne-a făcut să nu mai putem să continuăm să folosim carne de vită americană”, a declarat directorul de operațiuni al Home Plate BBQ, Charles de Pellette.
Citește și: Războiul economic al lui Trump lovește Ford. A oprit exporturile de mașini sport și 4x4 în China
În timp ce exporturile de carne de vită americană către China, în valoare de 125 de milioane de dolari pe lună, reprezintă o fărâmă din uriașul schimb de mărfuri, dispariția cărnii de vită din meniurile de la Beijing este un indiciu al sorții pe care o vor avea mii de mărfuri de ambele părți ale Pacificului.
"Odată ce ne vom epuiza stocurile, vom trece complet la M5 australian ... Credem în continuare că are același gust, aceeași calitate și aceeași aromă, dar a trebuit să facem această schimbare doar din cauza presiunilor de pe piață și a tarifelor", a declarat de Pellette.
Nici coastele de porc nu vor mai veni din SUA, ci din Canada
Coastele de porc servite de Home Plate BBQ, de asemenea, se schimbă. Acestea vor veni din Canada, a spus el.
Experiența lanțului de restaurante, care are trei filiale în China și a fost co-fondat de un texan, se repetă în restaurantele din Beijing, potrivit unui furnizor de carne de vită din capitală care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității discuțiilor despre tarife.
„Trebuie să treacă la carnea de vită australiană - chiar și restaurantele americane de fripturi”, a declarat furnizorul de carne de vită.
Citește și: Războiul economic al lui Trump: China „doboară” Boeing. A ordonat operatorilor să nu mai ia avioane
De Pellette a refuzat să dezvăluie cât plătește Home Plate BBQ pentru carnea de vită australiană.
Carnea de vită americană devenise scumpă în China înainte de începerea războiului comercial, în parte din cauza penuriei cauzate de anii de secetă care au redus efectivele la cele mai mici din anii 1950. Aceste prețuri mai mari au fost greu de înghițit în China, unde o economie slabă a făcut ca consumatorii să fie deosebit de atenți la prețuri în ultima vreme.
Prețurile pieptului de vită din SUA au crescut cu aproape 50 % între mai și martie anul trecut, înainte de a crește și mai mult după introducerea tarifelor - lăsând stocurile epuizate sau costurile aproape duble față de anul precedent.
Australia încearcă să umple golul, inclusiv cu piept de vită care este cu 40% mai ieftin.
Home Plate BBQ deja a testat cu succes vita australiană, iar, din luna mai, clienții vor mânca coaste de vită, piept de vită și cârnați australieni afumați îndelung și lent în tradiția Texasului și a sudului american.
„L-am testat timp de câteva luni și am constatat că este la fel de bun, iar clienții noștri sunt destul de mulțumiți”, a declarat de Pellette.