Pe parcursul unei perioade de șase ani, Franța a fost cel mai mare furnizor de arme al Rusiei dintre țările UE, cu 152 de milioane de euro, potrivit rapoartelor Grupului de lucru al Consiliului privind Exporturile de Arme Convenționale (COARM) al Uniunii Europene.
Germania, pentru care date nu există rapoarte, dar există date colectate de Investigate Europe, a urmat Franța cu 121,8 milioane de euro.
În 2014, Rusia a anexat Crimeea, o mișcare considerată ilegală de comunitatea internațională.
În anul următor anexării, Franța a vândut Rusiei arme în valoare de 58,9 milioane de euro, cel mai ridicat nivel din perioada de șase ani. Exporturile sale au totalizat 48,9 milioane euro în 2016, 36 milioane euro în 2017, 5,5 milioane dolari în 2018, 2,4 milioane dolari în 2019 și 300.000 dolari în 2020.
Președintele Emmanuel Macron a negat acuzațiile conform cărora Guvernul ar fi încălcat sancțiunile europene prin aprobarea exporturilor de arme către Rusia, spunând că unele dintre contractele de arme au fost suspendate, deoarece nu erau în concordanță cu dreptul internațional și cu circumstanțele în care au fost semnate în 2014.
Macron a precizat că echipamentul livrat Moscovei erau „restul” contractelor semnate înainte de embargo.
Citește și
Putin ordonă ca „echipe de execuție” să urmărească trupele de asalt ca să-i împuște pe dezertori
Un militar rus și-a vândut tancul ucrainenilor pentru 10.000 de dolari. A rămas singurul din echipaj
Exporturile Franței au o importanță critică pentru armata rusă, mai ales sistemele termice de control al focului pentru tancuri și sistemele de navigație pentru avioane.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că tancurile rusești erau echipate cu astfel de sisteme termice când au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la Zaporijie.
Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Italia și Slovacia au fost alte țări din UE-27 care au exportat arme în Rusia între 2015 și 2020.
În timp ce exporturile Bulgariei s-au ridicat la 16,5 milioane de euro, Italia a exportat arme în Rusia în valoare de 22,5 milioane de euro. Exporturile Republicii Cehe au totalizat, de asemenea, peste 14 milioane dolari în aceeași perioadă.
Pe lângă vânzările de arme, țările europene au mai eliberat Rusiei 1.000 de licențe militare în aceeași perioadă, în timp ce 75% din licențe au fost eliberate de Austria, potrivit Investigate Europe.
Licențele emise de Franța Rusiei au depășit nivelul de un miliard de euro, iar 80% din această sumă a fost în 2015.
În 2008, Comisia UE a declarat că dacă armele livrate într-o țară sunt folosite într-un război, aceste livrări trebuie oprite.