Țara europeană care propune ca armata să redevină obligatorie. 70% dintre cetățeni susțin decizia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.01.2024 - 14:02
Țara europeană care propune ca armata să redevină obligatorie. 70% dintre cetățeni susțin decizia - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Țara europeană care propune ca armata să redevină obligatorie. Informațiile îngrijorătoare cu privire la un tot mai probabil război al Rusiei cu țările NATO face ca guvernele europene să înceapă pregătirile pentru un conflict. Armata ar putea redeveni obligatorie în multe state.

SHARE

Ministerul Apărării din Croația a propus Guvernului croat reintroducerea pregătirii militare în școlile secundare și reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

Țara europeană care propune ca armata să redevină obligatorie. 70% dintre cetățeni susțin decizia

Revenirea la armata obligatorie este strâns legată de situația geopolitică tot mai periculoasă din Europa și din Balcani. În plus, aceasta este legată și de criza demografică a țării.

Pregătirea militară în școlile secundare poate oferi o mai bună înțelegere a afacerilor militare pentru tineri. În plus, potrivit generalului Marinko Kresic, această decizie este foarte importantă din cauza scăderii ratei natalității din țară.

În urmă cu 80 de ani, Croația avea 140 de nou-născuți pe zi, iar astăzi are 34. Trebuie să ne uităm la situația geopolitică, la securitate și la nevoile armatei croate", a declarat generalul Marinko Kresic.

Citește și: Germania se pregătește de război cu Rusia. Va desfășura exerciții de amploare pe flancul estic NATO

Guvernul privește această situație dintr-o perspectivă pozitivă și o consideră justificată, având în vedere situația geopolitică tot mai instabilă din Europa.

70% dintre croați cer revenirea stagiului militar obligatoriu

În plus, populația croată a răspuns, de asemenea, pozitiv la această propunere. Astfel, potrivit sondajelor realizate de ziarul Vecernji List, din 11.300 de respondenți, 70% au susținut această inițiativă.

Privind tendința europeană, este evident că, în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, un număr tot mai mare de țări europene se gândesc sau lucrează activ la reintroducerea conscripției militare.
Militarni a raportat anterior că Germania dezbate reintroducerea conscripției militare.

Citește și: Agenda de război a lui Putin include „obligatoriu” Moldova și Georgia. Se pregătește Finlanda

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a îndemnat Europa să ia în serios amenințările rusești la adresa Georgiei, a Republicii Moldova și a statelor baltice Estonia, Letonia și Lituania.

În plus, în Serbia se ia în considerare revenirea la conscripția militară. Ministrul apărării, Milos Vucevic, a declarat că Statul Major General a înaintat o inițiativă președintelui Serbiei, în calitate de comandant-șef al forțelor armate, de revocare a deciziei de suspendare a serviciului militar obligatoriu, pe baza unei evaluări a situației de securitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te