Agenda de război a lui Putin include „obligatoriu” Moldova și Georgia. Se pregătește Finlanda

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.01.2024 - 11:08
Agenda de război a lui Putin include „obligatoriu” Moldova și Georgia - Foto: Profimedia Images (imaginie cu caracter ilustrativ)

Agenda de război a lui Putin include „obligatoriu” Moldova și Georgia. Se pregătește Finlanda. Rusia este hotărâtă să controleze Moldova și Georgia pentru a le împiedica să adere la NATO și UE, spune Gunilla Herolf, cercetător senior la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale

SHARE

Agenda de război a lui Putin include „obligatoriu” Moldova și Georgia. Se pregătește Finlanda. Gunilla Herolf, cercetător senior la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale, consideră că nu există niciun motiv de panică pentru Suedia că ar fi ținta Rusiei, dar alte țări ar avea de ce să se pregătească.

Suedia face eforturi pentru admiterea în NATO, după ce a solicitat aderarea în mai 2022 împreună cu Finlanda, la doar câteva luni după ce Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei.

Agenda de război a lui Putin include „obligatoriu” Moldova și Georgia. Se pregătește Finlanda

Finlanda, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, a devenit membră NATO în aprilie anul trecut, dar cererea Suediei trebuie încă ratificată de țările membre Turcia și Ungaria.

Cu Suedia pe cale de a se alătura Alianței și toate celelalte națiuni scandinave deja membre, țara este „în siguranță împotriva atacurilor militare în viitorul apropiat, dar nu știm cum se vor dezvolta lucrurile”, a spus Herolf pentru Anadolu.

Moscova, totuși, are capacitatea „de a distruge infrastructură, dacă doresc cu adevărat”, lansând atacuri cibernetice și operațiuni de sabotaj, dar nu suntem obiectivul principal pentru Rusia”, a subliniat aceasta.

În opinia ei, Rusia se concentrează în acest moment pe cucerirea și înfrângerea Ucrainei, iar apoi să dețină controlul asupra Moldovei și Georgiei.

„Moscova este hotărâtă să controleze aceste țări în viitorul apropiat pentru a le împiedica să devină membre NATO și UE”, a explicat Herolf.

„În cele din urmă, Rusia va căuta să extindă războiul, dar în prezent nu știm cât de departe ajunge ambiția sa, deoarece totul depinde de cum se desfășoară lucrurile în Ucraina”, a spus ea.

„Un lucru sigur este că războiul se va extinde în Moldova și Georgia, mai ales dacă Moscova nu reușește să controleze aceste națiuni fără mijloace militare”, potrivit lui Herolf.

Finlanda ar putea avea conflicte la graniță

Moscova nu va ataca Suedia din punct de vedere militar, dar există o „posibilitate mai realistă” a unei ciocniri în Finlanda, în principal pentru că are graniță lungă cu Rusia, potrivit analistului militar  Pavel Felgenhauer.

Acesta crede că există o șansă de ciocniri la graniță între Rusia și Finlanda care ar putea apoi escalada în ceva grav.

Citește și: NATO se pregătește de război. Exercițiu „mamut” cu 90.000 de soldați și tehnică de ultimă generație

El a mai susținut că posibilitatea escaladării a existat încă de la începutul războiului din Ucraina, iar Kremlinul este acum poziționat să ajungă în Moldova și Georgia.

Rusia, totuși, are probleme serioase cu echipamentele în general, ceea ce i-ar putea reduce impulsul de a extinde războiul.

„Cred că nimeni din Moscova nu are vreo poftă de a începe, după Ucraina, să meargă mai departe în Europa”, spune Felgenhauer.

Cu toate acestea, un conflict de vreun fel asupra Mării Negre sau a Mării Baltice ar putea duce practic la o escaladare, a subliniat acesta.

Citește și: NATO cumpără masiv muniție de 155 mm pentru Ucraina care are nevoie de 10.000 obuze pe zi

În opinia sa, nici Occidentul, nici Rusia nu doresc o escaladare suplimentară și vor încerca să evite acest scenariu în acest moment.

În cele din urmă, există o posibilitate de escaladare a conflictului ucrainean, totuși, se pare că linia frontului este stabilă acum, a spus analistul, adăugând că acest fapt nu înseamnă că va continua să fie blocată la infinit. 

Amalistul a subliniat că există o posibilitate mai mare de escaladare a războiului din Orientul Mijlociu. 

„În toate aceste conflicte, există puteri nucleare care sunt implicate, așa că există posibilitatea nu doar a unei escaladări, ci și a unei escaladări nucleare”, a avertizat el.

Cu privire la posibilitatea unui al Treilea Război Mondial, el a spus că este puțin probabil pentru moment, deoarece asta ar implica SUA și Rusia să se lupte între ele, împreună cu aliații, sau poate chiar să se alăture China.

Conflictele din Orientul Mijlociu și din Ucraina sunt regionale în acest moment, dar războaiele regionale pot întotdeauna escalada într-un război mondial. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te