Summit extraordinar SUA-Rusia-Israel. Mesajul lui Putin pentru Teheran

DE Adina Mutăr | 06.06.2019 - 15:42
Ofensivă asupra provinciei libere Idlib

În această lună, va avea loc la Ierusalim o întâlnire extraordinară între oficiali ai Statelor Unite, Rusiei și Israelului, pentru a preveni „escaladarea militară neintenționată în Siria”, summit ce intervine într-un moment de tensiune maximă între Washington și Teheran.

SHARE

Poziția Rusiei la această întâlnire fără precedent este de importanță majoră, Statele Unite arătându-se optimiste în privința sprijinului pe care Moscova l-ar putea acorda în vederea limitării influenței militare a Iranului în zonă, în special în Siria.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că John Bolton, consilierul pe securitate națională de la Casa Albă, se va întâlni cu omologii săi, Meir Ben-Shabbat, consilierul israelian pentru securitate națională și Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, fiind creată „o oportunitate diplomatică necesară și fără precedent” pentru discuțiile asupra Siriei, țară în care toate cele trei țări sunt implicate militar.

Încrederea SUA pentru susținerea Rusiei în efortul de a elimina influența iraniană este un element nou în relațiile dintre cele trei țări, știut fiind că Moscova și Teheranul au acționat militar de partea președintelui sirian Bashar al-Assad, iar SUA împotriva acestuia, în timp ce Israelul a întreprins acțiuni militare împotriva unor obiective iraniene din Siria.

Chiar în aceste zile, Moscova susține aerian o ofensivă a regimului Assad în singura provincie ce nu se află sub controlul acestuia, Idlib, ofensivă ce a cauzat pierderi de vieți omenești în rândul civililor și un nou val de migrări, în timp ce Turcia a închis granița.

Administrația Trump a trimis în regiune grupurile de luptă ale portavioanelor Abraham Lincoln și John C.Stennis, pentru prima dată când cele două sunt trimise să opereze în Marea Mediterană, o forță însumând 130 de avioane de luptă, zece nave și 9.000 de militari. În plus, SUA au mărit efectivele de militari în zonă și au trimis rachete Patriot, citând informații despre posibilele pregătiri iraniene de a ataca forțele sau interesele SUA în regiune.  

Rusia a alungat milițiile proiraniene din portul Tartus  

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luna trecută, în timpul unei vizite efectuate de omologul său iranian la Moscova, că apelurile SUA de a reduce influența Iranului în Siria și în Orientul Mijlociu sunt „nerealiste”.

Pe teren însă, lupta împotriva controlului activelor strategice ale Siriei a tensionat relațiile dintre cei doi aliați. Rusia a expulzat milițiile proiraniene din portul Tartus, înaintea summitului americano-ruso-israelian privind viitorul Siriei, trimițând un mesaj clar către Teheran, că nu cedează din monopolul pe care l-a instituit.

Forțele ruse din Siria, ajutate de forțele regimului Assad, aflate sub comanda generalilor ruși, au expulzat în ultimele săptămâni milițiile șiite sponsorizate și comandate de Iran, care preluaseră un doc civil la stația navală Tartus. Cu un an în urmă, în timpul unei vizite efectuate de către ministrul iranian Amir Hatami în Siria, cele două țări au semnat un acord de cooperare militară. Ca parte a acordului, Siria a autorizat Iranul să gestionezee printr-un contract pe mai mulți ani unul dintre docurile din complexul portuar Tartus. Însă Rusia a respins acordul.

Recent, Iranul a încercat să pună în aplicare înțelegerea semnată cu Guvernul sirian și a trimis  milițiile șiite în port. Mai devreme, Iranul a încercat să convingă Rusia să coopereze în portul Latakia, și acesta sub controlul Marinei rusești. Dar și atunci au fost refuzați.

Disputa ruso-iraniană asupra portului Tartus reprezintă încă un episod dintr-o serie de ciocniri dintre cele două națiuni privind controlul activelor strategice, economice și politice din Siria.

Ziarul de limbă arabă Asharq al-Awsat, ce apare la Londra, citând surse incerte, susține că președintele rus, Vladimir Putin, a promis că va limita prezența militară iraniană în Siria, dacă Israelul și SUA se vor angaja să recunoască legitimitatea regimului Assad și SUA să elimine unele dintre sancțiunile economice impuse Rusiei. Președintele american a transmis însă pe Twitter că regimul Assad nu va avea niciun rol în viitorul Siriei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te