Declarația Guvernului suedez a venit după desfășurarea mercenarilor ruși ai Grupului Wagner în țară și decizia juntei militare din Mali de a amâna alegerile până în 2025.
Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a calificat manevrele juntei de a rămâne la putere „inacceptabile”.
„Acum știm de Grupul Wagner. Și dacă ei au un impact mai puternic, atunci nu va fi posibil să continuăm cu trupele noastre”, a spus ea.
Suedia are 215 soldați care servesc în Misiunea Multidimensională Integrată de Stabilizare a ONU din Mali.
La sfârșitul lunii decembrie, 15 țări europene, inclusiv Franța, care și-a desfășurat armata în Mali ca parte a luptei împotriva terorismului, au anunțat că au luat act de „implicarea Guvernului Federației Ruse în acordarea de sprijin material pentru desfășurarea grupului Wagner în Mali” și a cerut Rusiei să adopte „un comportament responsabil și constructiv în regiune”.
Citește și
Mercenarii ruși Wagner, desfășurați în Mali. Armata îi numește „consilieri militari”
Borrell: UE lansează o misiune de pregătire pentru militari de rang înalt în Ucraina
Acestea au condamnat desfășurarea de mercenari, avertizând că aceasta ar putea eroda și mai mult situația de securitate din Africa de Vest.
Grupul Wagner este, de asemenea, desfășurat în Crimeea și estul Ucrainei din 2014.
Potrivit Parlamentului European, se află și în Republica Centrafricană, Siria, Sudan, Mozambic, Libia și Venezuela.
În 2020, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat că 2.000 de mercenari Wagner luptă în Libia în sprijinul generalului rebel Khalifa Haftar, care lupta împotriva guvernului legitim al Libiei.
Mali se află în tulburări politice și de securitate din 2012.