SUA trimit Ucrainei armament greu de 800 mil. $: artilerie, blindate, elicoptere

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.04.2022 - 22:30
SUA trimit Ucrainei armament greu de 800 mil. $: artilerie, blindate, elicoptere. / Foto: reuters.com

Preşedintele american Joe Biden a anunţat un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele, a arătat Casa Albă într-un comunicat, transmit Reuters şi AFP.

SHARE

Această nouă tranşă de ajutor va conţine "echipamente foarte eficace pe care le-am mai livrat" Ucrainei, precum şi "noi capacităţi", în special "sisteme de artilerie" şi "mijloace de transport blindate", precizează executivul american.

Administraţia SUA a dat, de asemenea, undă verde transferului de elicoptere, relatează Agerpres.

Citește și: VIDEO Zelenski: „Dacă Ucraina va cădea, Polonia, Moldova, România și statele baltice urmează”

Biden și Zelenski au vorbit aproape o oră la telefon

Preşedintele american Joe Biden a discutat miercuri, la telefon, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pentru ”a-l ţine la curent cu susţinerea continuă a Statelor Unite” a Ucrainei, anunţă Casa Albă, relatează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, că a discutat cu omologul său american despre ”un nou plan al unui ajutor militar şi, eventual, economic”.

Această convorbire telefonică a durat aproape o oră, a precizat Casa Albă, informează news.ro.

Presa americană scrie că Statele Unite se pregătesc să anunţe că livrează Kievului echipament militar suplimentar, în valoare de câteva sute de milioane de dolari.

Citește și: Armata ucraineană: Rusia, pregătită de atac pe direcţiile Doneţk şi Herson

Acest anunţ a fost făcut de către un oficial de rang înalt de la Pentagon, care a refuzat să precizeze suma acestui ajutor militar suplimentar.

Statele Unite au deblocat, de la începutul mandatului lui Joe Biden, suma de 2,4 miliarde de dolari, destinată armatei ucrainene.

Întrebat într-o confernţă de presă despre informaţii din presa americană potrivit cărora Washingtonul urmează să ofere o nouă asistenţă militară Kievului care ar putea atinge suma de 750 de milioane de dolari, acest oficial de rang înalt de la Pentagon a răspuns, sub protecţia anonimatului, ”de urmărit”.

”Am să notez doar că noi am spus în numeroase rânduri că vom face tot ceea ce putem, cât mai rapid, şi că preşedintele (Joe Biden) îşi păstrează opţiunile deschise în vederea unei asistenţe suplimentare în domeniul securităţii”, a adăugat el.

Presa americană scrie că ar fi vorba despre echipament greu şi că Statele Unite au refuzat, până în prezent, să livreze Ucrainei echipament greu - de exemplu blindate -, cu scopul de a nu provoca o escaladare a războiului rus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te