SUA și Japonia, mobilizare de 400 de avioane în Pacific. China „inundă” zona cu nave de război

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 04.07.2025 - 18:41
SUA și Japonia, mobilizare de 400 de avioane în Pacific. China „inundă” zona cu nave de război - Foto: Profimedia Images
SUA și Japonia, mobilizare de 400 de avioane în Pacific. China „inundă” zona cu nave de război - Foto: Profimedia Images

Forțele Aeriene ale SUA vor începe săptămâna viitoare cel mai mare exercițiu multinațional comun din Pacificul de Vest pentru a-și testa conceptul de manevră pentru războiul modern. China nu stă spectatoare și face în zonă propriile exerciții militare pe mare și în aer.

SHARE

Exercițiul Resolute Force Pacific începe joi, a declarat, telefonic, din Hawaii, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene din Pacific, căpitanul Gerald Peden.

Aproximativ 3.100 de soldați japonezi și 50 de aeronave se vor alătura exercițiului, care este programat să se desfășoare până pe 4 august, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor de Autoapărare Aeriene Japoneze, conform stripes.com.

SUA și Japonia, mobilizare de 400 de avioane în Pacific. China „inundă” zona cu nave de război

Se așteaptă ca aproximativ 2.000 de militari americani să participe, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul David Allvin, într-o scrisoare adresată aviatorilor. Alte 350 de aeronave sunt așteptate să participe, potrivit unui e-mail nesemnat transmis joi de Forțele Aeriene din Pacific.

Exercițiul va testa la stres conceptul de angajare agilă în luptă, logistica sub presiune și capacitatea de a genera putere de luptă din mai multe locații, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene din Pacific. Scopul Resolute Force Pacific este de a asigura că forțele americane pot opera eficient într-o luptă din lumea reală, conform comunicatului.

Angajarea agilă în luptă este doctrina Forțelor Aeriene care prevede trecerea operațiunilor de la centre aeriene centralizate la o rețea de locații mai mici, dispersate sau grupuri de baze.

Bazele fixe nu mai sunt de actualitate

„Zilele operării din baze fixe și sigure s-au terminat”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene din Pacific, generalul Kevin Schneider în timpul Simpozionului de Război al Asociației Forțelor Aeriene și Spațiale, conform comunicatului Forțelor Aeriene din Pacific. „Distanțele vaste și amenințările în continuă evoluție ale Indo-Pacificului necesită o forță flexibilă și rezistentă, care poate opera din mai multe locații dispersate în condiții contestate.”

Citește și: China, „acțiuni ofensive” în jurul Taiwanului. Taipei, în alertă militară maximă

Resolute Force Pacific va include Comandamentul Indo-Pacific al SUA, Forțele Aeriene din Pacific, Forțele Marine din Pacific, Flota Pacificului, Comandamentul Operațiunilor Speciale ale Forțelor Aeriene, Comandamentul Mobilității Aeriene, Comandamentul de Educație și Instruire Aeriană și elemente ale Forțelor Spațiale ale SUA, conform e-mailului Forțelor Aeriene din Pacific. Vor participa și avioanele Emerald Warrior, Resolute Space și Bamboo Eagle 25-3 ale Comandamentului Operațiunilor Speciale.

Detalii despre aeronavele specifice vor fi publicate în timpul exercițiului, conform e-mailului. Însă exercițiul este așteptat să includă avioane de luptă de a cincea generație, aeronave de comandă și control, precum și aeronave de transport aerian și realimentare în aer, a declarat comandantul adjunct al Forțelor Aeriene din Pacific, general-locotenent Laura Lenderman, în cadrul conferinței AFCEA TechNet Indo-Pacific din Honolulu. Exercițiul va avea loc în aproximativ 25 de locații, a spus Lenderman. Forțele japoneze se vor antrena în apărare antiaeriană, desfășurarea avioanelor de luptă, repararea aerodromurilor, evacuarea aeromedicală la propriile baze și la bazele americane din jurul Japoniei, conform comunicatului Forțelor de Autoapărare Aeriene.

Probleme cu Rusia, Coreea de Nord și China

Forțele Aeriene din Pacific au refuzat să identifice alte națiuni care participă la exercițiu. Schneider a declarat că exercițiul este o dovadă a unei cooperări sporite cu Australia, Coreea de Sud și Filipine. Exercițiul nu este conceput ca un răspuns la „evenimente, conflicte sau țări actuale”, se arată în e-mailul Forțelor Aeriene din Pacific.

Citește și: China pregătește arme biologice pentru exterminarea dușmanilor. Spionii strâng informații genetice

Cu toate acestea, Lenderman a menționat arsenalul de rachete balistice și de croazieră al Coreei de Nord, misiunile de bombardament cu rază lungă de acțiune ale Rusiei și dezvoltarea armatei Chinei și acțiunile sale agresive în Indo-Pacific ca fiind printre „provocările complexe cu care ne confruntăm în teatrul de operațiuni din Indo-Pacific”.

China face manevre de intimidare în Marea Chinei de Sud

Armata chineză a efectuat recent patrule maritime și aeriene în Marea Chinei de Sud, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Operațiuni Sudic al Armatei Populare de Eliberare.

Purtătorul de cuvânt Tian Junli a declarat într-un comunicat că Filipinele au curtat țări din afara regiunii pentru a organiza „patrulele comune” și „au ridicat riscuri de securitate” în regiune, conform Reuters.

„Forțele de comandă ale teatrului de operațiuni rămân în alertă maximă, protejând cu fermitate suveranitatea națională și drepturile maritime ale Chinei”, a spus el, adăugând că „toate activitățile militare care urmăresc să provoace tulburări în Marea Chinei de Sud sau să creeze puncte de conflict sunt pe deplin sub control”.

Filipine și Statele Unite au efectuat exerciții maritime comune în Marea Chinei de Sud, iar tensiunile au continuat să fie ridicate între China și Filipine din cauza disputelor teritoriale din Marea Chinei de Sud,  o zona care poate produce anual 3 trilioane de dolari numai din trecerea navelor comerciale.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv părți revendicate de Brunei, Indonezia, Malaezia, Filipine și Vietnam.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te