SUA și Grecia au prelungit pactul de cooperare în domeniul apărării pe termen nelimitat

DE Elena Andrei | 14.10.2021 - 20:18
SUA și Grecia au prelungit pactul de cooperare în domeniul apărării/foto: rfi

SUA și Grecia au semnat joi o prelungire a Acordului bilateral de apărare și cooperare reciprocă. Aliații NATO au catalogat acordul ca o victorie pentru o cooperare militară sporită și stabilitate regională.

SHARE

Vorbind alături de ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, la Departamentul de Stat, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că reînnoirea va permite acordului să rămână în vigoare „pe termen nelimitat” și să permită forțelor americane să se antreneze și să opereze și din alte locații din Grecia, pe fondul „provocărilor urgente cu care se confruntă ambele țări. "

„Grecia și Statele Unite pot deveni o forță și mai puternică pentru pace, prosperitate și demnitate umană", a spus Blinken.

„Grecia a fost un pilon al stabilității în regiune și un avocat al democrației, al integrării europene și al legăturilor transatlantice solide, care ne fac mai puternici”.

Acordul, semnat pentru prima dată în 1990, a fost reînnoit în perioade succesive, ultima prelungire având loc în 2019.

Citește și

Cioloș nu își explică de ce câștigă mereu „şmechereala, combinaţiile şi bătutul din buze”

Stare de alertă în Republica Moldova după ce Rusia a oprit furnizarea gazelor

 

Dendias a spus că reînnoirea „este fundamentul parteneriatului nostru pe termen lung”.

„Statele Unite, precum și Grecia, sunt ferm determinate să se protejeze reciproc și să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărei țări împotriva acțiunilor care amenință pacea, inclusiv atacuri armate sau alte amenințări”, a spus Dendias.

Prelungirea vine la o săptămână după ce Parlamentul grec a ratificat un pact cu Franța, care afirmă că Grecia va achiziționa trei fregate franceze, ce vor fi livrate în 2025 și 2026. Aceasta include, de asemenea, cooperarea în materie de securitate între cele două țări, o acțiune salutată de ambele părți ca un pas spre „autonomia strategică europeană”.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat că acordul include asistență reciprocă în apărare în cazul unui atac asupra oricărăi părți de către un terț, referindu-se la „casus belli” declarat de Adunarea Națională Turcă în 1995.

Decizia luată de Parlamentul turc în declarația din 1995 spune că, „dacă Grecia își extinde apele teritoriale la 12 mile marine în Marea Egee, aceasta ar constitui a casus belli”, motiv de război.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.