SUA și China fac apel la dezamorsarea crizei din Ucraina

DE Elena Andrei | 27.01.2022 - 21:13
SUA și China fac apel la dezamorsarea crizei din Ucraina/foto: reuters

Înalții diplomați ai SUA și Chinei au discutat despre tensiunile tot mai mari dintre Ucraina și Rusia, subliniind necesitatea unor măsuri pentru a dezamorsa situația din ce în ce mai volatilă.

SHARE

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat în conversația sa cu consilierul de stat și ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi „riscurile economice și de securitate globală pe care le prezintă o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei”, a comunicat  Departamentul de Stat al SUA.

„Dezescaladarea și diplomația constituie calea responsabilă de urmat”, a subliniat  Blinken.

Potrivit Ministerului de Externe al Chinei, „mentalitatea Războiului Rece” trebuie abandonată.

„Pentru a rezolva problema ucraineană, este necesar să revenim la punctul inițial al Noului Acord de la Minsk. Este un document politic fundamental recunoscut de toate părțile și ar trebui implementat eficient”, a spus Wang Yi.

El a cerut ca „toate părțile să rămână calme și să se abțină de la a face lucruri care stimulează tensiunea și accentuează criza”.

„Securitatea unei țări nu poate fi în detrimentul securității altor țări, iar securitatea regională nu poate fi garantată prin consolidarea sau chiar extinderea blocurilor militare”, a afirmat Wang.

El l-a îndemnat pe Blinken să „formeze un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil prin negocieri, iar preocupările rezonabile de securitate ale Rusiei ar trebui luate în serios și rezolvate”.

Citește și

Poşta din Lituania a livrat o scrisoare expediată în urmă cu 51 de ani

„Fiecare indiciu” arată că Putin plănuiește invazia Ucrainei la mijlocul lunii februarie

 

Cei doi oficiali au vorbit și despre tensiunile bilaterale, fiind două dintre cele mai mari puteri economice ale lumii.

„Ceea ce vede lumea este că tonul politicii SUA față de China nu s-a schimbat substanțial. SUA continuă să facă greșeli în cuvintele și faptele legate de China, provocând noi șocuri relațiilor dintre cele două țări”, a subliniat Wang.

„Prioritatea principală în acest moment este ca SUA să înceteze să interfereze cu Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, să nu se joace în problema Taiwanului și să nu mai creeze diverse „cercuri” anti-China”, a spus Wang pentru Blinken.​​​​

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.