Două avioane de vânătoare F-16 vor survola luni Bosnia pentru a sublinia sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a acestei țări împotriva "activității secesioniste" a sârbilor, în contradicție cu acordurile de pace de la Dayton din 1990, a anunțat ambasada SUA la Sarajevo.
Citește și: VIDEO Proteste dispersate cu gaze, în Serbia. Partidul lui Vucic e acuzat că a manipulat alegerile
Survolul va face parte din antrenamentele bilaterale aer-sol desfășurate împreună cu forțele armate naționale ale Bosniei în zonele din nordul țării balcanice care nu sunt controlate de sârbi, a precizat ambasada SUA la Sarajevo într-un comunicat.
Citește și: Criză politică în Serbia. Președintele Vucic a dizolvat Parlamentul și convoacă alegeri anticipate
SUA ridică în aer avioane F-16 pentru a descuraja un nou război în Europa. Ce țară e amenințată?
O declarație a ambasadei s-a referit la reînnoirea agitației separatiste a lui Milorad Dodik, liderul naționalist și pro-rus al regiunii sârbe postbelice din Bosnia, care a cerut de mult timp ca aceasta să se despartă și să se alăture aliatului său vecin, Serbia, potrivit Reuters
"Această instruire bilaterală este un exemplu de cooperare militară avansată între militari care contribuie la pacea și securitatea în Balcanii de Vest, precum și demonstrează angajamentul Statelor Unite de a asigura integritatea teritorială a Bosniei-Herțegovina în fața activităților anti-Dayton și secesioniste", se arată în comunicat.
Washingtonul a intermediat acordul de la Dayton, care a pus capăt războiului din Bosnia din 1992-1995, în care au fost ucise aproximativ 100.000 de persoane și două milioane au fost strămutate. Tratatul a împărțit Bosnia într-o republică sârbă (RS) și o federație împărțită între croați și bosniaci, cu un guvern central relativ slab.
"Statele Unite au subliniat faptul că Constituția Bosniei-Herțegovina nu prevede niciun drept de secesiune și vor acționa dacă cineva va încerca să schimbe acest element de bază al acordului de la Dayton", se mai arată în comunicatul ambasadei.