Manifestanţii care contestă rezultatele alegerilor legislative recente din Serbia au atacat duminică primăria din Belgrad, spărgând geamuri cu pietre, înainte de a fi împinşi înapoi de poliţie, a notat un jurnalist AFP, citat de Agerpres.
Proteste dispersate cu gaze, în Serbia. Partidul lui Vucic e acuzat că a manipulat alegerile
Protestatarii au aruncat în clădire cu pietre, beţe şi ouă, spărgând geamuri şi încercând să forţeze intrarea, dar au fost respinşi de forţele de poliţie din interior.
Poliţiştii, care au folosit în special spray cu piper, se aflau în faţa intrării principale a primăriei, protejaţi de scuturi. În jurul orei locale 22:00, manifestanţii au fost dispersaţi.
Citește și: Cum a ajuns România să aibă cea mai puternică armată dintre statele vecine? Ce arme luăm în 2024?
Preşedintele naţionalist Aleksandar Vucic, al cărui partid a fost declarat câştigător la alegerile legislative din 17 decembrie, a afirmat că autorităţile vor avea capacitatea de a aresta şi de a-i judeca pe cei responsabili pentru aceste incidente.
"Aceste scene sunt dramatice (...) dar nu este nicio revoluţie în derulare şi nu vor învinge", a declarat el la postul proguvernamental Pink TV, potrivit agenţiei de presă Beta.
Într-un comunicat, Ministerul de Interne a cerut demonstranţilor să nu recurgă la violenţe şi a asigurat că reprezentanţii opoziţiei au "garantat că astfel de evenimente nu se vor mai produce".
Votul din 17 decembrie a atras critici pe scară largă după ce o echipă de observatori internaţionali - inclusiv reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - a denunţat o serie de nereguli.
Sute de persoane au manifestat zilnic în faţa comisiei electorale, iar condamnările internaţionale nu au lipsit.
Citește și: Criză politică în Serbia. Președintele Vucic a dizolvat Parlamentul și convoacă alegeri anticipate
Mii de persoane au cerut, la Belgrad, anularea alegerilor parlamentare şi locale
Mii de persoane s-au strâns duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale desfăşurate în urmă cu o săptămână şi declarate incorecte de observatorii internaţionali, informează Reuters.
Partidul Progresist Sârb (SNS) s-a plasat pe prima poziţie, cu 46,72% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia electorală naţională.
Alianţa 'Serbia Împotriva Violenţei' a ocupat poziţia a doua, cu 23,56% din voturi, iar pe locul al treilea s-a plasat Partidul Socialist din Serbia, cu 6,56% din sufragii.
Însă scrutinul a suscitat numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali, ce a inclus reprezentanţi ai OSCE, a denunţat o serie de ''nereguli'', printre care cazuri de ''cumpărare a voturilor''.
De asemenea, printre neregulile semnalate figurează buletine de vot falsificate ce au fost găsite în mai multe urne de vot la Belgrad.
Forţele de ordine au folosit duminică la Belgrad gaze lacrimogene, după ce câţiva zeci de oameni au încercat să intre în sediul primăriei capitalei sârbe, unde se află sediul Comisiei electorale. Unii demonstranţi au escaladat zidurile clădirii şi au spart mai multe ferestre.
Srdjan Milivojevic şi Vladimir Obradovic, membri ai conducerii alianţei 'Serbia împotriva Violenţei', au încercat să deschidă uşa clădirii primăriei, dar nu au reuşit să intre în imobil.
O altă membră a alianţei alianţei 'Serbia împotriva Violenţei', Marinika Tepic, se află în greva foamei de aproape o săptămână, cerând anularea alegerilor.
Parchetul sârb a anunţat sâmbătă că i-a cerut poliţiei să strângă probe cu privire la acuzaţiile de fraudă comisă în timpul alegerilor.
În pofida valului de critici, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a rămas imperturbabil. ''Nu trebuie să existe niciun dubiu asupra faptului că vom apăra voinţa poporului'', a declarat el în urmă cu câteva zile.