SUA pun piciorul în prag și cer Turciei și Ungariei „să aducă” Suedia în NATO până în iulie

DE Daniel Toșa | 20.04.2023 - 11:07
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin - Foto: Profimedia Images
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin - Foto: Profimedia Images

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut miercuri Turciei și Ungariei să ratifice cererea Suediei de aderare la NATO "cât mai curând posibil" și înainte de următorul summit al alianței, la începutul lunii iulie.

SHARE

Într-o vizită rară în națiunea nordică, secretarul american al apărării Lloyd Austin - împreună cu Erik Ramanathan, ambasadorul SUA în Suedia, și Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO - s-au întâlnit miercuri cu ministrul suedez al apărării Pal Jonson pentru a discuta despre extinderea blocului militar. Aceasta a fost prima vizită a unui șef al Pentagonului la Stockholm în mai bine de două decenii.

SUA pun piciorul în prag și cer Turciei și Ungariei „să aducă” Suedia în NATO până în iulie

"Așteptăm cu nerăbdare să primim Suedia ca al 32-lea (membru) în curând. Și, ca să fie clar, așteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple înainte de summitul din iulie", a declarat Lloyd Austin în timpul unei vizite la baza navală suedeză din Muskö, în apropiere de Stockholm. 

"Așa că încurajăm Turcia și Ungaria să ratifice aderarea Suediei cât mai curând posibil.

Suedia și Finlanda au făcut primele presiuni pentru aderarea la NATO după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, iar la începutul acestei luni, Helsinki a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al alianței.

Citește și: China, într-o vastă expansiune a arsenalului nuclear cu ajutorul Rusiei. Împreună pot depăși SUA

Dar atât Turcia, cât și Ungaria continuă să blocheze calea Stockholmului. Ankara, în mod specific, a făcut presiuni împotriva aderării Suediei din cauza sprijinului său pentru grupurile kurde pe care Turcia le cataloghează drept teroriști.

De atunci, Suedia a deschis calea pentru o legislație care să înăsprească poziția sa împotriva terorismului, dar tensiunile dintre cele două țări au explodat în ianuarie, după ce un politician de extremă dreapta, care are legături cu Kremlinul, a ars un Coran în apropierea ambasadei Turciei din Suedia.

Citește și: Una dintre pensiile speciale a dispărut. Unde au lucrat cei care nu mai primesc acest drept

Mulți experți și oficiali, inclusiv secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este puțin probabil să se facă progrese până după alegerile prezidențiale din Turcia din luna mai; președintele turc Recep Tayyip Erdogan a folosit respingerea candidaturii Suediei la NATO ca strategie de campanie electorală pentru realegere.

Atât Austin, cât și Stoltenberg au declarat că urmăresc să asigure aderarea Suediei înainte de summitul NATO din iulie de la Vilnius, Lituania.

Vizita americană coincide cu cel mai mare exercițiu militar al Suediei din ultimii 25 de ani, cunoscut sub numele de Aurora 23.

Începând de lunea aceasta, 26.000 de militari din 14 națiuni participă la exerciții terestre, maritime și aeriene care durează aproape o lună. Acest lucru are loc în timp ce Washingtonul și-a sporit cooperarea militară cu Stockholm în ultimele luni.

Atât Statele Unite, cât și Suedia sunt, de asemenea, susținători fermi ai Ucrainei. Suedia a oferit Kievului peste 2 miliarde de dolari de la începutul războiului, iar miercuri, Ucraina a primit de la Washington sistemul de rachete Patriot fabricat în SUA pe care l-a solicitat anul trecut.

Acum, cele două națiuni speră că cimentarea unei alianțe NATO va contribui la această apropiere, precum și la securitatea europeană în general, potrivit foreignpolicy.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te