A fost aproape! Trump pregătise 80 de arme nucleare să fie lansate peste Coreea de Nord

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.12.2022 - 21:24
SUA pregătiseră 80 de arme nucleare să le lanseze peste Coreea de Nord în mandatul Trump/Foto: usaofficial

Planurile unui război nuclear se numără printre cele mai bine păzite secrete ale oricărei armate. Însă detaliile unui astfel de plan de atac au fost publicate recent în cartea jurnalistului american Bob Woodward, Rage, ce prezintă în administrația Trump.

SHARE

Potrivit lui Woodward, Statele Unite au avut în vedere utilizarea a 80 de arme nucleare în cazul unui război cu Coreea de Nord. 

"Comandamentul Strategic din Omaha a analizat și studiat cu atenție OPLAN 5027 pentru schimbarea regimului din Coreea de Nord - răspunsul SUA la un atac care ar putea include utilizarea a 80 de arme nucleare."

Într-un interviu acordat NPR, Woodward a clarificat orice confuzie, precizând că cele 80 de arme nucleare făceau parte dintr-un plan de atac al SUA - OPLAN 5027, care ar fi inclus "decapitarea" regimului nord-coreean al dictatorului Kim Jong-un.

Jurnalistul veteran a confirmat că secretarul american al Apărării de atunci, James Mattis, era îngrijorat că ar putea fi nevoit să dea ordine pentru un atac nuclear asupra Coreii de Nord. 

"Potențialul unei lovituri preventive care să elimine a doua lansare din partea Coreii de Nord era real", a recunoscut Mattis.

"Vei incinera câteva milioane de oameni", și-a spus Mattis, potrivit lui Woodward. "Din punctul meu de vedere, nicio persoană nu are dreptul să ucidă un milion de oameni, dar cu toate acestea, cu asta trebuia să mă confrunt".

Potrivit lui Woodward, Trump era îngrijorat de faptul că doborârea unei rachete balistice nord-coreene (cu armament nuclear sau de altă natură) pe o traiectorie îndreptată spre Statele Unite ar putea provoca un atac nuclear la scară largă. Așa că i-a delegat lui Jim Mattis autoritatea de a lansa o rachetă interceptoare înarmată convențional pentru a doborî orice rachetă nord-coreeană care s-ar putea îndrepta spre Statele Unite.

Woodward a spus că Mattis i-a mărturisit că nu era îngrijorat că Trump ar putea lansa un atac preventiv împotriva Coreii de Nord. În schimb, sursa anxietății sale era liderul nord-coreean de la Pyongyang.

Atât de mare era nivelul de îngrijorare al lui Mattis încât a dormit în hainele de sport, susține Woodward. "Exista un sistem de avertizare și în baia lui... în cazul în care era la duș și detectau o lansare nord-coreeană".

În dormitorul și în bucătăria lui Mattis au fost instalate, de asemenea, sisteme de alarmă și în mai multe ocazii în vara anului 2017 au sunat alarma, iar acesta a intrat în camera de comunicații din reședința sa din Washington DC. 

Woodward dezvăluie faptul că mașina lui Mattis era urmărită în mod constant de un SUV cu o echipă pentru a trasa traiectoria de zbor a oricărei rachete care se apropia, indiferent dacă aceasta amenința Japonia, Coreea de Sud sau Statele Unite. 

În cazul în care Mattis considera racheta ostilă, acesta dispunea de o legătură de comunicații mobile pentru a emite ordine de lansare pentru a o doborî.

Cartea descrie în detaliu o anumită situație de alarmă de rachete. Aceasta a avut loc la ora 5:57 a.m., la 29 august 2017, când informații clare au indicat că liderul nord-coreean era pe cale să lanseze o altă rachetă. 

Mattis se afla acasă. A intrat în camera de comunicații, unde i s-a spus că rachetele interceptoare americane erau pregătite să tragă. Secretarul Apărării a monitorizat evoluția rachetei nord-coreene pe o hartă geospațială, urmărind-o cum trece pe deasupra Japoniei, apoi cum se prăbușește în mare.

Woodward descrie munca lui Mattis în această perioadă ca fiind „infernală”.

„Nu existau sărbători sau weekenduri libere, nu exista timp mort".

Până la urmă, dezastrul a fost evitat.

În 1972, în timp ce era un tânăr reporter la The Washington Post, Woodward a făcut echipă cu Carl Bernstein, iar cei doi au realizat o mare parte din reportajele originale despre Scandalul Watergate. Aceste scandaluri au dus la numeroase investigații guvernamentale și la demisia președintelui Richard Nixon. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te