SUA plănuiesc un ajutor de 550 mil. de $ pentru securitatea energetică a Ucrainei și Moldovei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.02.2023 - 14:39
SUA plănuiesc un ajutor de 550 mil. de $ pentru securitatea energetică a Ucrainei și Moldovei - FOTO: Profimedia Images

SUA plănuiesc un ajutor de 550 mil. de $ pentru securitatea energetică a Ucrainei și Moldovei. Statele Unite intenționează să anunțe vineri un ajutor de 550 de milioane de dolari a consolida infrastructura energetică a Ucrainei și Republicii Moldovei.

SHARE

Statele Unite intenționează să anunțe vineri un ajutor de 250 de milioane de dolari pentru a consolida infrastructura energetică a Ucrainei în fața atacurilor rusești și un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, în parte pentru a ajuta Chișinăul să se debaraseze de dependența energetică față de Rusia.

SUA plănuiesc un ajutor de 550 mil. de $ pentru securitatea energetică a Ucrainei și Moldovei

Ajutorul, descris în proiecte de documente consultate de Reuters, ar urma să fie anunțat de administratorul Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power, la aniversarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Zeci de mii de civili ucraineni și soldați din ambele tabere au fost uciși și milioane de oameni și-au părăsit casele de când Rusia a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022, declanșând cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Rusia, care nu a reușit să obțină o victorie rapidă în ceea ce numește o "operațiune specială" de demilitarizare și "denazificare" a vecinului său, a atacat în mod repetat infrastructura energetică ucraineană în ceea ce oficialii occidentali consideră a fi un efort de a slăbi moralul ucrainean în războiul terestru crâncen.

Citește și: Un an de război. Cum s-a schimbat irevocabil lumea în anul de la invazia Rusiei în Ucraina

"Guvernul Statelor Unite își menține angajamentul de a ajuta guvernul ucrainean să mențină stabilitatea și funcționarea sistemului său de energie electrică în contextul atacurilor brutale și neîncetate asupra infrastructurii critice din partea forțelor rusești", se arată într-un proiect de document care descrie ajutorul de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina.

300 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Cele 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova includ 80 de milioane de dolari în sprijinul bugetar pentru a compensa prețurile ridicate la electricitate, 135 de milioane de dolari pentru proiecte de generare a energiei electrice și 85 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea capacității sale de a se aproviziona cu energie din surse alternative, potrivit unui al doilea proiect de document.

Citește și: Ucraina poate ocupa Transnistria în trei zile. „Putem curăța rapid Moldova de invadatori”

"Această asistență va ajuta Moldova să abordeze nevoile urgente create de războiul (președintelui rus Vladimir) Putin, construind în același timp spre o rezistență energetică pe termen lung și interconexiuni mai puternice cu Europa", se arată în cel de-al doilea document.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te