SUA își intensifică dezvoltarea militară față de China și Rusia

DE Edi Neagu | 30.11.2021 - 09:44
Planuri ambițioase ale Pentagonului. FOTO: Facebook

Pentagonul va continua și acțiunile de descurajare a Iranului și a mișcărilor jihadiste.

SHARE

Statele Unite îşi vor intensifica desfăşurarea militară în faţa Chinei şi Rusiei, încercând în acelaşi timp să menţină o descurajare eficientă împotriva Iranului şi a grupărilor jihadiste din Orientul Mijlociu, a declarat luni o responsabilă cu rang înalt din cadrul Pentagonului, notează AFP.

"Studiem în prezent (...) o serie de iniţiative cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a ne consolida descurajarea credibilă împotriva Rusiei", a indicat această responsabilă, anunţând finalizarea raportului Departamentului american al Apărării cu privire la noua postură militară a Statelor Unite în lume.

Întrucât acest raport este clasificat secret pentru apărare, ea nu a oferit niciun detaliu despre modul în care Statele Unite şi-ar putea consolida dispozitivul militar vizând să contracareze ambiţiile teritoriale ale Moscovei sau Beijingului.

Citește și: Testele de salivă ale vrajbei. Părinți & sindicate: Nu respectă reguli sanitare. Guvern: Sunt sigure

Sunt în discuţie ajustări ale desfăşurării militare americane în Europa şi în regiunea indo-pacifică, "dar, în acest prim an al administraţiei, nu este momentul să dezvoltăm schimbări strategice majore în postura noastră", a explicat ea.

Ea a reamintit că Pentagonul a anunţat deja investiţii pentru modernizarea bazei navale americane de pe Insula Guam, în Oceanul Pacific, şi pentru a-şi consolida prezenţa în Australia, unde până acum erau dislocaţi în fiecare an aproximativ 2.500 de soldaţi din Marine Corps, în rotaţie de câteva sute pentru exerciţii.

"Studiem în prezent o serie de iniţiative cu aliaţii şi partenerii noştri şi le veţi vedea materializându-se în următorii doi sau trei ani", a avertizat ea.

Citește și: Silviu Dumitrache, șeful spionilor de la „Doi și-un sfert”, două stele de general în ultimul an

În Europa, preşedintele Joe Biden a anulat decizia de a limita la 2.500 efectivele militare americane desfăşurate în Germania şi a reafirmat angajamentul Statelor Unite faţă de NATO, pe care predecesorul său Donald Trump îl pusese la îndoială.

Odată cu retragerea din Afganistan şi rechemarea în Statele Unite a bateriilor antirachetă Patriot care fuseseră desfăşurate în Arabia Saudită după tiruri de rachetă asupra câmpurilor sale petroliere atribuite unor grupări pro-iraniene, postura militară americană în Orientul Mijlociu a apărut diminuată.

În Irak, Washingtonul a ajuns în vară la un acord cu guvernul irakian care prevede plecarea până la sfârşitul anului a tuturor "forţelor de luptă" din ţară, chiar dacă acolo vor rămâne 2.500 de soldaţi americani. "Angajamentul nostru este să sprijinim în continuare coaliţia anti-Stat Islamic", a subliniat responsabila, citată de AFP și Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te