SUA: Democrații vor să dea 2.000 de dolari pe lună fiecărui american până la finalul pandemiei

DE Adelina Sahlean | 11.05.2020 - 13:44

Un trio de senatori democrați a prezentat un plan care prevede acordarea unui cec în valoare de 2.000 de dolari pentru majoritatea americanilor, în fiecare lună, până când criza economică generată de pandemia de coronavirus se va diminua.

SHARE

Propunerea, care este inclusă în Monthly Economic Crisis Support Act, o inițiativă legislativă introdusă vineri în Camera superioară a Congresului de la Washington de către senatorii democrați Kamala Harris (Califonia), Bernie Sanders (Vermont) și Ed Markey (Massachusetts), ar extinde în mod masiv ajutorul financiar de 1.200 de dolari oferit deja americanilor ca parte a legii de stimulare economică adoptată de Congres în luna martie, potrivit G4media.

Republicanii au declarat că nu sunt convinși de necesitatea oferirii unui nou rând de cecuri, unii dintre ei afirmând chiar că se opun categoric acestei idei. Opinia lor este că repornirea economiei americane ar trebui să aibă întâietate.

Plățile ar fi retroactive din luna martie și ar dura până la trei luni după ce Health and Human Services Department (HHS) va declara că starea publică de urgență a luat sfârșit. Legislația ar împiedica recuperatorii de datorii să le ia oamenilor din ajutorul financiar oferit de guvern și prevede, de asemenea, oferirea cecurilor indiferent dacă persoanele care le primesc dețin număr de securitate socială (SSN), ori au depus sau nu taxe anul trecut.

Propunerea celor trei democrați vine la mai bine de o lună după ce președintele Donald Trump a semnat un pachet uriaș de stimulare economică în valoare de 2.2 trilioane de dolari, pe 27 martie. Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act (CARES Act) a prevăzut acordarea de cecuri de 1.200 de dolari pentru persoanele care câștigă până la 75.000 de dolari pe an, în timp ce cuplurile care realizează până la 150.000 de dolari au primit 2.400 de dolari. De asemenea, s-au acordat 500 de dolari suplimentari pentru fiecare copil dependent. Majoritatea cecurilor prevăzute de CARES Act au fost deja distribuite.

„Congresul are responsabilitatea de a se asigura că fiecare gospodărie din clasa muncitoare din America primește o plată de urgență de 2.000 de dolari pe lună pentru fiecare membru al familiei,” a adăugat Sanders.

Experții cred că efortul lui Markey și al celor doi foști rivali democrați la nominalizarea democrată pentru Casa Albă (senatorii Harris și Sanders) reprezintă una dintre cele mai mari, și probabil cele mai scumpe, idei propuse pentru următoarea rundă de stimulare economică în contextul pandemiei de coronavirus.

Cei mai mulți dintre senatorii republicani nu par însă să fie de acord cu o nouă rundă de cecuri în următoarea legislație de stimulare economică. Asta deși președintele Trump și oficiali de la Casa Albă au semnalat că susțin ideea acordării a cel puțin unei noi runde de cecuri americanilor aflați în dificultate economică.

Consilierul economic al Casei Albe, Kevin Hassett, a declarat reporterilor la sfârșitul lunii trecute că oficialii administrației studiază necesitatea oferirii de alte cecuri, deoarece coronavirusul continuă să facă ravagii asupra economiei Statelor Unite. „Cred că este un lucru pe care îl studiem foarte atent, știu că și oamenii din Casa Albă fac la fel,” a spus Hassett.

De asemenea, președintele Trump a afirmat luna trecută că ia în considerare acordarea unei noi runde de cecuri, spunând reporterilor la o conferință de presă că acest lucru este „în mod absolut luat în considerare serios”.

Calculul președintelui este fără îndoială și unul electoral. După cecurile de 1.200 de dolari care au fost trimise americanilor în ultimele săptămâni (și care au purtat semnătura liderului de la Casa Albă), un nou rând de stimulente financiare ar fi privit cu ochi buni de majoritatea americanilor. Asta în condițiile în care 60% dintre americanii chestionați într-un sondaj recent au afirmat că primul cec nu a fost de ajuns pentru a-i ajuta să treacă de criza actuală.

Mai mulți senatorii republicanii declară că nu sunt convinși de necesitatea unei a doua runde, iar unii dintre ei au spus chiar că se opun ferm ideii. Două sunt obiecțiile lor: 1) accentul trebuie pus pe relansarea economică; 2) acordarea de ajutoare guvernamentale pentru o perioadă nedefinită va periclita și mai mult economia și stabilitatea financiară a Statelor Unite.

„Ei bine, oamenii aflați în iad vor și ei apă cu gheață,” a spus senatorul republican John Kennedy (Louisiana), întrebat despre o nouă rundă de cecuri. „Adică, toată lumea are o idee și un proiect de lege, de obicei să cheltuiască mai mulți bani. Este ca un discount la saltele de Labor Day aici.”

Senatorul Ron Johnson, un republican care reprezintă statul Wisconsin, a declarat că nu este în favoarea plăților suplimentare. „Nu am fost un susținător mare și adevărat al acestui lucru nici în prima rundă,” a spus el. „Aceasta nu este recesiunea clasică.”

Reticența vine după ce republicanii din Senat au susținut cererea Administrației Trump pentru două runde de asistență directă în cadrul legii CARES din martie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te