SUA avertizează că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina

DE Elena Andrei | 10.03.2022 - 18:36
SUA avertizează că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina/foto: the hill

SUA au avertizat cu privire la potențialul Rusiei de a folosi arme chimice sau biologice în Ucraina, precizând că Statele Unite „nu dețin astfel de arme nicăieri”.

SHARE

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Rusia susține în mod fals că SUA au laboratoare de arme biologice și facilități de dezvoltare a armelor chimice în Ucraina, afirmații despre care a spus că au fost repetate și de oficialii chinezi.

„Este absurd”, a spus Psaki, adăugând că aceasta „este genul de operațiune de dezinformare pe care am văzut-o în mod repetat la ruși de-a lungul anilor în Ucraina și în alte țări, care au fost dezmințite, și un tipar de pretexte false. Am avertizat că rușii vor inventa așa ceva”.

„Acum, că Rusia a făcut aceste afirmații false, iar China pare să susțină această propagandă, ar trebui să fim cu toții atenți ca Rusia să nu folosească arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze o operațiune sub steag fals folosindu-le. Este un model clar”, a scris Psaki pe Twitter.

Avertismentul vine ca răspuns la afirmațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a spus că „documente sugerează că în Ucraina au fost dezvoltate componente ale armelor biologice”.

Vorbind la un briefing săptămânal la Moscova, Zaharova a spus că Forțele Armate Ruse au primit dovezi ale dezvoltării componentelor armelor biologice de către Ucraina, sub îndrumarea SUA de la angajații laboratoarelor biologice ale Ucrainei.

Citește și

Unde poate ajunge prețul carburanților. Prețul barilului s-ar putea dubla și ar ajunge la 240 USD

Lavrov: „ Excludem orice fel de dependenţă de Occident.” Niciun progres în negocierile de pace

Psaki a precizat că SUA respectă pe deplin obligațiile în temeiul Convenției privind armele chimice și Convenția privind armele biologice, adăugând că Washingtonul „nu dezvoltă și nu deține astfel de arme nicăieri”.

Ea a acuzat Rusia că are „un istoric lung și bine documentat” în utilizarea armelor chimice, invocând otrăvirea rivalului politic al președintelui rus Vladimir Putin, Alexei Navalnîi.

Psaki a citat și războiul din Siria, acuzând Moscova că a folosit arme chimice pentru a sprijini regimul Bashar al-Assad.

„Rusia este cea care menține de mult timp un program de arme biologice, încălcând dreptul internațional.”

Ea a menționat că Rusia a acuzat în trecut Occidentul de „foartele încălcări pe care Rusia însăși le comite” și a amintit că în decembrie, Moscova a acuzat în mod fals Washingtonul că a desfășurat contractori cu arme chimice în Ucraina.

„Totul acesta este un truc evident al Rusiei pentru a încerca să-și justifice atacul premeditat, neprovocat și nejustificat asupra Ucrainei”, a adăugat ea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te