SUA au respins prin veto cererea Consiliului ONU pentru o încetare imediată a focului, în Gaza

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.12.2023 - 15:27
SUA au respins prin veto cererea Consiliului ONU pentru o încetare imediată a focul în Gaza - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

SUA au respins prin veto cererea Consiliului ONU pentru o încetare imediată a focului, în Gaza.

SHARE

Statele Unite au respins prin veto cererea Consiliului de Securitate al ONU pentru o încetare imediată a focului, în Gaza, chiar dacă a menţinut presiunea asupra Israelului pentru a face mai mult pentru a proteja civilii palestinieni în timpul unei ofensive aprige împotriva militanţilor Hamas din întreaga enclavă.

Luptele au escaladat, iar numărul deceselor palestinienilor a crescut sâmbătă, Israelul lovind enclava de la nord la sud, într-o fază extinsă a războiului de două luni împotriva grupării islamiste Hamas, susţinută de Iran.

SUA au respins prin veto cererea Consiliului ONU pentru o încetare imediată a focului, în Gaza

Deplângând ”un coşmar umanitar în spirală”, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că nicăieri în Gaza nu este sigur pentru civili, cu câteva ore înainte ca SUA să declare veto la o rezoluţie a Consiliului de Securitate susţinută de marea majoritate a membrilor săi care cere o încetare a focului umanitar în Gaza.

Votul a lăsat Washingtonul izolat diplomatic în consiliul format din 15 membri. Treisprezece membri au votat în favoarea proiectului de rezoluţie prezentat de Emiratele Arabe Unite, în timp ce Marea Britanie s-a abţinut.

Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, a declarat consiliului: ”Nu sprijinim apelul acestei rezoluţii pentru o încetare a focului nesustenabilă, care va planta doar seminţele pentru următorul război”.

Citește și: Zelenski, supărat că războiul Israel - Hamas reduce livrările de obuze de artilerie pentru Ucraina

Statele Unite şi Israelul se opun unei încetări a focului, spunând că ar fi în beneficiul Hamas, pe care Israelul a promis că îl va anihila ca răspuns la atacul transfrontalier mortal al militanţilor, din 7 octombrie.

Washingtonul sprijină, în schimb, ”pauze” precum oprirea de şapte zile a luptei care a dus la eliberarea unor ostatici de către Hamas şi la creşterea fluxului de ajutor umanitar.

Acordul s-a rupt la 1 decembrie.

Reprezentantul palestinian al ONU, Riyad Mansour, a spus consiliului că votul înseamnă că ”milioane de vieţi palestiniene atârnă în balanţă”.

Ezzat El-Reshiq, membru al biroului politic al Hamas, a condamnat vetoul SUA drept ”inuman”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a afirmat într-o declaraţie: ”O încetare a focului va fi posibilă doar cu întoarcerea tuturor ostaticilor şi cu distrugerea Hamas”.

 În Iran, principalul susţinător al Hamas, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Nasser Kanaani a declarat: ”Încă o dată, guvernul SUA a demonstrat că este principalul actor în uciderea civililor palestinieni, în special a femeilor şi a copiilor, şi în distrugerea infrastructurii vitale din Gaza.”

Casa Albă a spus vineri că Israelul ar putea face mai multe pentru a reduce victimele civile, iar SUA au împărtăşit preocupările internaţionale cu privire la situaţia umanitară din Gaza.

”Cu siguranţă recunoaştem cu toţii că se poate face mai mult pentru a încerca să reducem numărul victimelor civile”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al consiliului naţional de securitate al Casei Albe.

Joi, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a ascutit limbajul Washingtonului, declarând că este imperativ ca Israelul să ia măsuri pentru a proteja populaţia civilă din Gaza.

”Şi rămâne un decalaj între... intenţia de a proteja civilii şi rezultatele reale pe care le vedem pe teren”, a spus el într-o conferinţă de presă.

Descriind situaţia ca fiind ”la un punct de rupere”, Guterres a spus că prăbuşirea sistemului umanitar din Gaza ar putea duce la o defecţiune completă a ordinii publice.

Majoritatea locuitorilor din Gaza sunt acum strămutaţi, spitalele sunt depăşite de situaţie şi alimentele se epuizează.

Rezidenţii şi armata israeliană au raportat lupte intensificate în ambele zone, în nord, unde Israelul a declarat anterior că trupele sale şi-au încheiat în mare măsură sarcinile luna trecută, şi în sud, unde au lansat un nou asalt în această săptămână.

NUMĂRUL DE DECESE

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat vineri că numărul morţilor din campania Israelului din Gaza a crescut la 17.487.

Sâmbătă dimineaţa, s-a spus că alţi 71 de morţi şi 160 de persoane rănite au ajuns la spitalul Al Aqsa în ultimele 24 de ore.

Vineri au fost raportate mai multe atacuri în Khan Younis în sud, în tabăra Nusseirat din centru şi în oraşul Gaza în nord.

Vineri seara, locuitorii au raportat că focul de tancuri israeliene a fost intensificate în nordul Gazei, în timp ce oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că cel puţin 10 persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra unei case din Khan Younis.

Armata israeliană a declarat că 94 de soldaţi israelieni au fost ucişi în luptă în Gaza de la începutul invaziei terestre a enclavei dens populate, la mijlocul lunii octombrie, ca răzbunare pentru atacul Hamas în sudul Israelului, în care militanţii au ucis 1.200 de oameni şi au luat peste 240 de ostatici.

Un comandant israelian, Brig. Generalul Dan Goldfuss, a declarat într-un mesaj video înregistrat în Khan Younis că forţele sale se luptau din casă în casă şi ”puţ la puţ”, o referire la puţurile tunelului. În timp ce vorbea, în fundal au răsunat împuşcături.

Citește și: Război Israel-Hamas. Liderul Hamas, aproape de armistițiu cu Israelul pentru eliberarea ostaticilor

De când a început campania militară israeliană, majoritatea celor 2,3 milioane de oameni din Gaza au fost alungaţi din casele lor, iar locuitorii spun că a devenit aproape imposibil să găseşti refugiu.

Israelul spune că oferă detalii despre zonele sigure şi că Hamas este de vină pentru răul adus civililor, deoarece operează printre aceştia, o acuzaţie pe care gruparea islamistă neagă.

Hamas a raportat că cele mai intense ciocniri cu forţele israeliene au avut loc în nord, în Shejaia, precum şi în sud, în Khan Younis, unde forţele israeliene au ajuns în inima enclavei.

Purtătorul de cuvânt al militar al Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul a reţinut peste 200 de suspecţi din Gaza în ultimele 48 de ore şi zeci au fost duşi în Israel pentru audieri.

Jurnaliştii Reuters din sudul Gazei au văzut morţi şi răniţi la principalul spital Nasser din Khan Younis, unde vineri nu era loc pe podea pentru sosirea pacienţilor.

Având în vedere că luptele se desfăşoară acum în toate direcţiile, nu mai este niciun loc unde să fugă, a spus Yamen, adăpostindu-se la o şcoală din centrul Gazei împreună cu familia sa.

”În interiorul şcolii este ca şi în afara ei: acelaşi sentiment de teamă de aproape moarte, aceeaşi suferinţă de foame”, a spus el, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te