SUA au avertizat Rusia de atacul terorist soldat cu 137 morți. De ce spionii ruși nu au crezut?

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.03.2024 - 19:27
SUA au avertizat Rusia de atacul terorist soldat cu 137 morți. De ce spionii ruși nu au crezut? - Foto: Profimedia Images

SUA au avertizat Rusia de atacul terorist soldat cu 137 morți. De ce spionii ruși nu au crezut? Răspunsul unor experți este acela că Rusia și Putin au lăsat să se întâmple acest atentat.

SHARE

Serviciile speciale americane au avertizat Moscova că în Rusia se pregătește un atac terorist, dar aceste informații au fost de natură generală, a declarat directorul FSB, Alexander Bortnikov.

În această dimineață, Frații Aminchon și Dilovar Islomov, precum și tatăl lor, Isroil Islomov, au fost prezenți la Tribunalul Basmanny, fiind acuzați de complicitate la terorism și au fost condamnați la detenție preventivă într-un centru de maximă securitate până la 22 mai.

Inculpații, care și-au proclamat nevinovăția, sunt acuzați că au făcut parte din celula ISIS care a condus atacul și că au ajutat la planificarea evadării atacatorilor care au deschis focul asupra spectatorilor de la concertul de la Primăria Crocus din afara Moscovei. Au fost 137 de morți.

Citește și: Atentat la Moscova: Încă 3 suspecți, arestați după atacurile ISIS din Rusia. De ce îi acuză rușii?

SUA au avertizat Rusia de atacul terorist soldat cu 137 morți. De ce spionii ruși nu au crezut?

"Este vorba de informații de natură generală - despre pregătirea unui act terorist în locuri de adunare în masă a cetățenilor. Am reacționat la aceste informații și, bineînțeles, am luat măsurile adecvate pentru a preveni acest tip de manifestare", a declarat el reporterilor, potrivit meduza.

"Spre marele nostru regret, acțiunile noastre pe care le-am desfășurat cu privire la anumite grupuri și persoane specifice - această informație nu a fost confirmată la acel moment", a adăugat Bortnikov.

Potrivit șefului FSB, existau informații potrivit cărora atacul terorist era planificat în timpul alegerilor prezidențiale. "Acum, ceea ce s-a întâmplat, din păcate în mare măsură, este deja un atac de urmărire", a conchis el.

La 7 martie, ambasadele mai multor țări, printre care Statele Unite, Canada, Germania, Republica Cehă, Suedia, Letonia și Coreea de Sud, și-au avertizat cetățenii că un atac terorist ar putea avea loc la Moscova în următoarele două zile.

În aceeași zi, FSB a afirmat că a împiedicat un atac terorist asupra unei sinagogi din Moscova, care ar fi fost pregătit de militanți ai celulei ISIS din Afganistan - "Wilayat Khorasan" (se crede că aceeași grupare este implicată în atacul terorist de la Primăria Crocus). Doi cetățeni din Kazahstan au fost suspectați că au pregătit atacul asupra sinagogii din Moscova.

După atacul terorist de la Crocus din 22 martie, presa a citat surse care au declarat că Statele Unite au împărtășit Rusiei rapoarte despre amenințarea atacurilor teroriste.

Fost colonel al GRU Igor Salikov: Putin știa

„Implicarea serviciilor secrete ale lui Putin este destul de clară, dar au acționat prin inacțiune: Unitățile de poliție au dispărut în timpul atacului, în timp ce forțele de elită staționate în apropiere nu au reușit să se arate.
Clădirea Crocus City Hall a fost incendiată cu grenade cu fosfor alb, folosite de Spetsnaz. Forțele speciale de elită ale Rusiei au folosit fosfor alb în timp ce efectuau atacuri în Ucraina.

Profilul psihologic al bărbaților înarmați este în contradicție cu luptătorii ISIS (care a revendicat atacul)  - care ar muri la „datorie”, în loc să fie arestați și torturați”, a spus fostul colonel.

Colonelul britanic Hamish de Bretton-Gordon: Operațiune rusească sub steag fals

Atacul are toate semnele distinctive ale operațiunilor rusești sub steag fals, spune și colonelul britanic Bretton-Gordon.

.„Securitatea Rusiei este „absolut etanșă” și este ireal ca patru bărbați în uniforme de camuflaj și cu mitraliere să facă o „breșă” și să comită un asemenea act terorist. Agențiile de informații occidentale au spus Rusiei despre o amenințare iminentă a ISIS cu două săptămâni înainte ca atacul să aibă loc.

Putin a primit informații la 7 martie - în aceeași zi în care Shamsuddin Fariddun a fost văzut la o recunoaștere în sala de concert. Poliția și serviciile de securitate au dispărut de la locul de desfășurare a atentatului în jurul orei 19, înainte ca bărbații înarmați mascați să ia cu asalt clădirea.

Citește și: Cei 4 atacatori ISIS care au ucis 137 de persoane la Moscova, arestați. Riscă soarta lui Navalnîi

Autoritățile au avut nevoie de peste o oră pentru a ajunge la locul de desfășurare. Spetsnaz antitero ar fi trebuit să fie la fața locului în câteva minute - ceea ce nu s-a întâmplat. Baza Gărzii Naționale Rosgvardia este la doar trei kilometri distanță de locul de atentatului, dar a ajuns după o oră. Pompierii și lucrătorii de urgență au ajuns mai repede decât forțele antitero și au intrat prin ruine pentru a găsi victime. În urma atacului, FSB a lansat o vânătoare masivă de oameni pentru a-i prinde pe atacatori.

Doi au fost reținuți după o urmărire cu mașina, iar alți doi au fugit într-o pădure înainte de a fi reținuți. Prea repede, prea la fix s-a știut unde să fie căutați. „Chiar și cele mai bune servicii de securitate din lume n-ar fi reușit asemenea performanță atât de repede. Orice explicație dă Rusia, noi nu credem”, a spus colonelul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te