Atentat la Moscova: Încă 3 suspecți, arestați după atacurile ISIS din Rusia. De ce îi acuză rușii?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.03.2024 - 15:03
Atentat la Moscova: Încă 3 suspecți, arestați după atacurile ISIS din Rusia. De ce îi acuză rușii? - Foto: X/ @EddieFisher_id

Atentat la Moscova: Încă 3 suspecți, arestați după atacul grupării jihadiste ISIS din Rusia, soldat cu 137 de morți si peste 170 de răniți.

SHARE

Frații Aminchon și Dilovar Islomov, precum și tatăl lor, Isroil Islomov, au fost prezenți astăzi la Tribunalul Basmanny, fiind acuzați de complicitate la terorism și au fost condamnați la detenție preventivă într-un centru de maximă securitate până la 22 mai.

Atentat la Moscova: Încă 3 suspecți, arestați după atacurile ISIS din Rusia

Inculpații, care și-au proclamat nevinovăția, sunt acuzați că au făcut parte din celula ISIS care a condus atacul și că au ajutat la planificarea evadării atacatorilor care au deschis focul asupra spectatorilor de la concertul de la Primăria Crocus din afara Moscovei.

Dilovar Islomov este fostul proprietar al unei mașini Renault albe cu acoperiș negru, despre care autoritățile susțin că a fost vehiculul de fugă al atacatorilor de la Crocus City Hall. 

Cei trei membrii ai familiei sunt acuzați că a conspirat cu unul dintre ceilalți presupuși atacatori, Shamsidin Fariduni.

Citește și: Cei 4 atacatori ISIS care au ucis 137 de persoane la Moscova, arestați. Riscă soarta lui Navalnîi

Vladimir Putin, președintele rus, a recunoscut pentru prima dată că islamiștii radicali au comis cel mai grav atac terorist comis în Rusia în ultimele două decenii, dar a repetat afirmația sa nedovedită potrivit căreia Ucraina ar fi fost de asemenea implicată.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul de vineri seară care a ucis cel puțin 139 de persoane.

Citește și: Putin acuză islamiști radicali pentru atentatul de la Moscova: „Cine îi aștepta în Ucraina?”

Ieșirile de urgență, blocate

Ieșirile de urgență de la sala de concerte din Moscova, unde atacatorii au ucis 137 de persoane, nu au putut fi deschise, au afirmat unii dintre supraviețuitori.

Presa rusă a relatat că este posibil ca mai multe persoane să fi murit din cauza inhalării de fum decât din cauza rănilor prin împușcare în timpul atacului de vineri.

Se crede că aproximativ 28 de cadavre au fost găsite într-o toaletă și alte 14 în scara unei ieșiri de urgență.

Problema ieșirilor de incendiu blocate sau închise este sensibilă în Rusia. În 2018, peste 60 de persoane au murit într-un incendiu într-un centru comercial din Siberia, deoarece alarmele fuseseră oprite, iar ieșirile de evacuare blocate.

Aras Agalarov, proprietarul Primăriei Crocus, a negat că vreuna dintre ieșirile de evacuare în caz de incendiu ar fi fost blocată, iar mai mulți supraviețuitori ai atacului au declarat că au scăpat prin ieșirile de urgență.

Atacul, a cărui responsabilitate a fost revendicată de o filială a grupării Stat Islamic, este cel mai sângeros de pe teritoriul Rusiei din ultimii ani.

Unele familii încă nu știu dacă rudele care au mers la evenimentul atacat vineri de bărbați înarmați sunt în viață. Departamentul de sănătate din Moscova a declarat duminică că a început să identifice corpurile celor uciși prin intermediul testelor ADN, care vor dura cel puțin două săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te