SUA anunță livrarea de rachete JASSM în Ucraina și permisiunea de a lovi în Rusia. Ce ținte vor lovi

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.09.2024 - 13:51
SUA anunță livrarea de rachete JASSM în Ucraina și permisiunea de a lovi în Rusia - Foto: Profimedia Images (imiagine cu caracter ilustrativ)
SUA anunță livrarea de rachete JASSM în Ucraina și permisiunea de a lovi în Rusia - Foto: Profimedia Images (imiagine cu caracter ilustrativ)
SUA anunță livrarea de rachete JASSM în Ucraina și permisiunea de a lovi în Rusia - Foto: X/front_ukrainian
SUA anunță livrarea de rachete JASSM în Ucraina și permisiunea de a lovi în Rusia - Foto: X/front_ukrainian

SUA anunță livrarea de rachete JASSM în Ucraina și permisiunea de a lovi în Rusia. Ce ținte vor lovi. Rachetele americane de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM vor fi incluse în pachetul de ajutor pentru 🇺🇦Ucraina deja în această toamnă, anunță Reuters.

SHARE

SUA anunță livrarea de rachete JASSM în Ucraina și permisiunea de a lovi în Rusia. Ce ținte vor lovi.

integrarea acestor rachete este în curs de desfășurare și se ia în considerare și permisiunea de a folosi rachete pe teritoriul Rusiei.

Guvernul Statelor Unite este aproape de a ajunge la un acord privind furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina și ar putea fi inclus în viitorul pachet de ajutor militar.

SUA anunță livrarea de rachete JASSM în Ucraina și permisiunea de a lovi în Rusia

Totuși, chiar și după aprobare, va dura până când transportul ajunge în prima linie, relatează Reuters, citând oficiali americani anonimi.

Una dintre următoarele alocări de echipamente militare poate include rachetele comune aer-suprafață AGM-158 (JASSM), cu „tehnologii sensibile”. 

Având în vedere timpul necesar pentru rezolvarea chestiunilor tehnice și pe baza cronologiei livrărilor anterioare de arme, JASSM-urile ar fi gata pentru utilizare de către Forțele Aeriene Ucrainene la sfârșitul anului 2024, potrivit Defense Express.

Au existat teste pentru a se asigura că nu doar avioanele F-16, ci și aeronavele din epoca sovietică ale Ucrainei pot lansa JASSM. Nu se precizează însă dacă experimentele de integrare a acestei rachete în arsenalul avioanelor non-occidentale au avut succes.

Anunțul oficial privind JASSM este așteptat în această toamnă, au declarat trei oficiali pentru Reuters. 

Până în prezent, forțelor ucrainene li se permite să lanseze lovituri cu armament precum racheta ATACMS numai în interiorul teritoriilor ocupate de Rusia ale Ucrainei sau strict în apropierea graniței sale de stat.

Citește și: Polonia explică României ce trebuie făcut în privința doborârii rachetelor și dronelor rusești

Rachetele JASSM nu vor fi prea eficiente dacă acele restricții rămân în vigoare, prin urmare interdicția ar putea fi ridicată odată cu anunțul oficial al transferului.

JASSM vine în două variante, cu rază de atac de 370 de kilometri și 800 de kilometri. Nu se știe care tip va fi livrat Ucrainei sar se crede că cele de 370 de jilometri.

Citește și: VIDEO, CORESPONDENȚĂ DE RĂZBOI. Campus universitar, lovit de o rachetă rusească, în Kiev

Există o multitudine de ținte în raza de 370 km de la orice punct potențial de lansare de rachete pe care Ucraina l-ar putea folosi: cel puțin 30 de aerodromuri și baze navale în Crimeea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te