SUA acuză oficiali din Belarus de piraterie aeriană în cazul deturnării avionului Ryanair

DE Adina Mutăr | 21.01.2022 - 21:15
SUA acuză oficiali din Belarus de piraterie aeriană/foto: afp

Departamentul de Justiție al SUA a acuzat patru oficiali din Belarus de piraterie aeriană pentru devierea forțată de anul trecut a unui zbor Ryanair pentru a aresta un dizident aflat la bord.

SHARE

Doi oficiali de rang înalt ai Autorității de navigație aeriană de stat și doi oficiali de securitate au fost acuzați de conspirație pentru comiterea de piraterie de avioane pentru că ar fi participat la o schemă falsă de alarmă cu bombă pentru a forța aeronava să aterizeze la Minsk, la 23 mai 2021, astfel încât Guvernul din Belarus să-l aresteze pe militantul opozant Roman Protasevici.

Rechizitoriul, depus la Tribunalului federal din New York, arată că zborul Ryanair 4978 de la Atena la Vilnius transporta peste 100 de pasageri, inclusiv patru cetățeni americani, când autoritățile din Belarus au inventat schema pentru a-l forța să aterizeze.

Doi dintre cei patru acuzați, Leonid Mikalaevici Ciuro și Oleg Kaziuciț, sunt director general și, respectiv, director general adjunct al Autorității aviatice de stat Belaeronavigația.

Alți doi agenți din serviciile de securitate de stat, ale căror nume nu sunt cunoscute pe deplin de FBI, au fost, de asemenea, acuzați.

FBI a identificat o operațiune detaliată care a supus pasagerii din multe țări, inclusiv SUA, la „realitățile amenințărilor teroriste”, a declarat directorul adjunct al FBI, Michael Driscoll.

„Nu numai că ceea ce a avut loc este o încălcare nesăbuită a legii SUA, dar este extrem de periculos pentru siguranța tuturor celor care zboară într-un avion”, a spus el.

„Următorul pilot care primește un apel de urgență de la un turn se poate îndoi de autenticitatea situației de urgență – ceea ce pune vieți în pericol”.

Operațiunea de diversiune a fost condusă de serviciile de securitate a statului. Protasevici, 26 de ani, jurnalist din presa de opoziție Nexta, și iubita sa, Sofia Sapega, studentă la Drept la Universitatea Europeană de Științe Umaniste din Lituania, au fost arestați aeroportul din Minsk.

Potrivit rechizitoriului SUA, Ciuro și agenții de securitate au comunicat personalului de serviciu de la Centrul de control aerian din Minsk amenințarea cu bombă, chiar înainte ca zborul Ryanair să decoleze din Atena, cerând să fie redirecționat către Minsk.

Citește și

NATO exclude orice negociere a prezenţei militare a Alianței pe teritoriul ţărilor membre

Războaiele premierului Ciucă: ce probleme trebuie Guvernul să rezolve în 2022

 

Ei au așteptat până când avionul a intrat în spațiul aerian din Belarus pentru a alerta aeronava cu privire la presupusa amenințare cu bombă, pentru a o forța să aterizeze.

Adjunctul lui Ciuro, Kaziuciț a căutat apoi să falsifice dosarul incidentului pentru a ascunde amenințarea cu bombă fabricată și implicarea oficialilor de securitate, potrivit rechizitoriului.

Cei patru riscă închisoarea pe viață dacă vor fi aduși în fața justiției în Statele Unite.

Incidentul a stârnit indignare internațională și a adus sancțiuni punitive din partea Europei, Canadei, Marii Britani și Statelor Unite.

Organizația Aviației Civile Internaționale a declarat că și-a încheiat investigația cu privire la incident, dar va dezvălui concluziile abia la sfârșitul acestei luni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te