„Strict secret de importanță deosebită”. S-au angajat în luptă un submarin american și unul rusesc?

DE Adina Mutăr | 03.07.2019 - 16:24

Primele rapoarte care au fost obținute din surse militare de către agenția DEBKA referitoare la un „incident naval” în Arctica scriau că un submarin american a interceptat un submarin nuclear rusesc în apele americane din Alaska și s-au angajat în luptă.

SHARE

Submarinul rusesc, care transporta submarinul nuclear „special” Losharik AS-12, a răspuns cu o torpilă Balkan 2000, care a lovit nava  americană.

Au fost convocări de urgență atât la Casa Albă, cât și la Kremlin, marți noaptea. Vicepreședintele american, Mike Pence, a fost chemat de la aeroport și și-a anulat vizita în New Hampshire. Nu după mult timp, secretara lui Pence a dezmințit că acesta a fost rechemat de urgență la Washington, fiind convocat de președintele Donald Trump fără să i se dea explicații.

Deși blocat de nenumărate ori, site-ul DEBKA menține această informație extrem de îngrijorătoare. Dinspre partea americană nu a venit nicio informație oficială.

În aceeași seară, cam la aceeași oră cu aducerea de pe aeroport a lui Pence, președintele rus, Vladimir Putin, și-a anulat o întâlnire, convocându-i de urgență la Kremlin pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu și șefii militari.

Tass a fost autorizată să raporteze despre incidentul de pe un submarin nuclear special, Losharik AS-12, în care au murit 14 membri ai unui echipaj de elită, pentru care ar fi fost convocată ședința de la Kremlin.

Presa locală din Sveromorsk scria la cald că trei sau patru supraviețuitori sunt tratați la spitalul militar pentru intoxicații și că majoritatea celorlalți ofițeri au murit în drum spre spital.

De regulă, submarinul Losharik AS-12 este transportat de o navă-mamă, submarinul nuclear Orenburg. Unele rapoarte arată că la 1 iulie, era transportat de cel mai modern submarin nuclear rusesc, BS-64  Podmoskovie.

Până la cinci supraviețuitori au fost salvați de pe submarin și au fost duși la spitalul militar aparținând bazei Flotei de Nord din Severomorsk, scrie Daily Mail, citând un ziar local. Trupurile celor decedați au fost duse la morga aceluiași spital, unde medicii legiști urmează să raporteze cauza morții.

În portul Severomorsk, închis străinilor, era o mare tensiune, cu alerte, personalul naval fiind convocat la unități. Personalul militar din port, unde a fost adus submarinul Losharik, a semnat angajamente suplimentare de confidențialitate. Unei echipe TV21 nu i s-a permis să intre în spitalul puternic păzit.

Din acest moment, nici dispre Moscova nu a mai venit altă informație despre „incident” decât că datele sunt „strict secrete de o importanță deosebită”.

„Comandantul suprem are toate informațiile, dar aceste date nu pot fi făcute publice, deoarece acestea se referă la categoria datelor strict secrete de importanță deosebită”, le-a spus reporterilor miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Există informații clasificate. Sunt secrete de stat și pentru securitatea națională”, a subliniat Peskov.

O altă informație care a rămas în aer este anunțul Autorității Norvegiene pentru Radiație și Securitate Nucleară că oficiali ruși au informat că la bordul submarinului a avut loc o explozie de gaze.

Moscova nu a dezvăluit cauzele izbucnirii incendiului, dar a dezmințit imediat raportul autorității norvegiene.

„Niciun fel de notificări cu privire la submarinul rusesc de cercetare la mare adâncime nu au fost trimise niciodată spre partea norvegiană”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Rapoarte mai vechi ale Pentagonului clasificau „submarinul de cercetare” Losharik AS-12 ca „navă de sabotaj concepută pentru a distruge cablurile subacvatice de comunicații”.

O versiune a evenimentelor este că echipajul și-a sacrificat viața pentru a salva submarinul ultrasecret, potrivit celui mai mare ziar rusesc Komsomolskaya Pravda.

„Experții presupun că echipajul a blocat modulul submarinului în care a izbucnit focul pentru a opri flăcările și a salva restul navei”, scrie KP. Ministerul rus al Apărării a declarat încă de marți seara: „Datorită acțiunilor de sacrificiu ale echipajului, focul din submarin a fost stins.”

Întregul echipaj aparținea de unitatea militară ultrasecretă 45707, cu sediul în Peterhof, a scris  ziarul Kommersant.

Comandantul submarinului AS-12 Losharik era căpitan de rang I Denis Dolonski, care a murit în incendiu. Rețelele sociale rusești aduceau un omagiu acestui ofițer de elită, care primise distincția de Erou al Rusiei pentru acțiunile de cercetare din Arctica și Antarctica.

Alt ofițer de elită decedat este Andrei Voskresenski, ginerele amiralului rus Vladimir Bederdinov, fost șef al  Centrului de Formare al Marinei Ruse din Sosnovi Bor de 13 ani.

Un al treilea căpitan de rang I, care a murit în timpul misiunii, este Nikolai Filin. El a fost distins cu titlul de Erou al Rusiei în 2018.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te