Decizia vine după o serie contaminări în masă cu COVID-19, petrecute în ultimele luni în rândul lucrătorilor sezonieri din abatoare și ferme situate în Germania dar și în alte state membre.
Cazurile au generat adevărate scandaluri, legate de condițiile precare de lucru și cazare dar și de prevederile contractuale dezavantajoase.
Investigațiile mediei dar și ale organelor de anchetă au scos la iveală existența unor adevărate rețele de firme de recrutare și intermediari, un hățiș transnațional, care făcea ca muncitorii să fie mai prost plătiți, iar condițiile legale neclare și netransparente.
O adevărată pată pe obrazul Uniunii, cu al său principiu sacrosanct al liberei circulații a presoanelor și forței de muncă. Statele membre se angajează acum să pună ordine în haos și să facă lumină în ce privește statutul legal și protecția oferită lucrătorilor sezonieri.
Trebuie spus că aceștia reprezintă o verigă foarte importantă în lanțul economic și comercial european, munca lor fiind indispensabilă în sectoare precum agricultura, industria alimentară sau cea a ospitalității.
Potrivit textului Concluziilor, statele membre se obligă să le ofere lucrătorilor sezonieri informații relevante cu privire la drepturile și obligațiile lor, precum și la măsurile de siguranță în contextul pandemiei, în propria lor limbă, în special dacă este vorba despre o limbă oficială a UE, sau într-o limbă pe care o înțeleg.
De asemenea, sunt vizate standarde de calitate pentru agențiile de recrutare, astfel încât acestea să nu le impună lucrătorilor taxe excesive sau ilegale, potrivit RFI.