Statele baltice interzic intrarea mașinilor cu numere de Rusia. Spionii ruși pot provoca haos

DE Elena Andrei | 13.09.2023 - 20:04
Toate statele baltice interzic intrarea mașinilor cu numere rusești - Foto: rbth.com (imagine cu caracter ilustrativ)
Toate statele baltice interzic intrarea mașinilor cu numere rusești - Foto: rbth.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Toate statele baltice interzic intrarea mașinilor cu numere rusești. Estonia a interzis intrarea mașinilor cu numere rusești începând cu ora 10:00 miercuri, 13 septembrie, a anunțat Ministrul de Externe Margus Tsahkna pe Twitter.

SHARE

Toate statele baltice interzic intrarea mașinilor cu numere rusești.

„Nu sunt bineveniți aici să se bucure de privilegiile pe care libertatea le poate oferi până când Ucraina nu va obține victoria", a spus ministrul de Externe eston.

Statele baltice interzic intrarea mașinilor cu numere rusești. Timpuri grele pentru spionii ruși

Estonia va respecta recomandările Comisiei Europene, conform cărora țările UE nu au voie să permită intrarea în UE a mașinilor private cu plăcuțe de înmatriculare rusești.

„Sancțiunile împotriva Rusiei au un singur scop – forțarea statului agresor să se retragă la granițele sale.

Departamentul de Taxe și Vamă va efectua procedurile. Dacă un vehicul cu plăcuțe de înmatriculare rusești ajunge la un punct de control de frontieră, proprietarul vehiculului va trebui să se întoarcă în Rusia cu mașina sau să treacă granița fără ea.

La 8 septembrie, Comisia Europeană a publicat o explicație cu privire la restricțiile de lungă durată privind importul și exportul de mărfuri în sau din Rusia.

Astfel, sunt interzise mașinile și unele bunuri, indiferent dacă sunt obiecte personale ale călătorilor.

Lituania interzice intrarea mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare rusești, cu excepția celor care călătoresc în tranzit către regiunea Kaliningrad.

Serviciile secrete rusești trebuie să găsească altă cale de a acționa în Europa

Mulți dintre ofițerii de informații ai Rusiei au fost alungați din ambasadele din capitalele europene în ultimele 18 luni, forțând Kremlinul să recurgă la alte metode pentru a-și menține rețelele de spionaj și a-și îndeplini misiunile, de strângere de informații și sabotaje.

Interzicerea intrării cu mașinile le limitează dramatic libertatea de mișcare, fiind mai ușor de monitorizat. Odată cu războiul de invadare a Ucrainei, spionii ruși au misiuni mult mai agresive, putând provoca haos prin sabotaje și alte acțiuni criminale.

Rețelele de spionaj ale Rusiei din Europa -se încadrează în patru categorii principale, potrivit euronews.com.

Sunt spioni ruși care lucrează la ambasadele străine dându-se drept diplomați - din ce în ce mai puțin și monitorizați constant -, oficiali și politicieni europeni deja contactați, plătiți pentru a furniza informații, agenți sub acoperire profundă, care duc o viață normală și nici nu se declară ruși, și celulele de spionaj în adormire, precum bulgarii demascați la Londra, a căror misiune era să aștepte și să observe, să construiască contacte și să încerce să contacteze oameni care ar putea deveni ținte pentru spionaj.

Citește și: Polonia a arestat un jucător profesionist rus de hochei pe gheață, suspectat de „spionaj”

Au existat numeroase exemple recente de agenți ruși prinși în flagrant în Europa, sub acoperire profundă, ca unul care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională de la Haga sau un gardian de la Ambasada Marii Britanii din Berlin care a fost recrutat pentru a spiona pentru Moscova și multe alte cazuri.

În Norvegia, un colonel GRU se prezenta ca student la master din Brazilia la Universitatea din Tromso, unde a fost implicat într-un grup de cercetare care a lucrat cu agențiile guvernamentale norvegiene privind amenințările hibride legate de regiunea arctică, potrivit serviciului de securitate PST din Norvegia.

Citește și: Ambasada Rusiei din Chișinău colcăie de spioni, colegi cu „experții” în otrăvirea cu Noviciok

Un alt caz recent a implicat un agent rus care a spus că este din Peru și care deținea un magazin de bijuterii în Napoli, aproape de Comandamentul Forțelor Comune Aliate al NATO.

Pe parcursul a aproape un deceniu, ea s-a împrietenit cu înalți oficiali ai NATO și chiar a avut o aventură cu unul dintre ei și a fost prinsă doar atunci când numărul ei secvenţial de pașaport a atras atenția anchetatorilor Belingcat, care au demascat-o.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te