Ambasada Rusiei din Chișinău colcăie de spioni, colegi cu „experții” în otrăvirea cu Noviciok

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.09.2023 - 11:26
Ambasada Rusiei din Chișinău colcăie de spioni - Foto: theins.ru (imagine cu caracter informativ)

Ambasada Rusiei din Chișinău colcăie de spioni, colegi cu „experții” în otrăvirea cu Noviciok. Diplomații ruși de la ambasada de la Chișinău cu legături cu FSB includ doi prim-secretari, iar atașatul militar și asistentul său au fost înregistrați la adresele folosite de GRU.

SHARE

Ambasada Rusiei din Chișinău colcăie de spioni, colegi cu „experții” în otrăvirea cu Noviciok, în ciuda faptului că s-a făcut „curățenie” în lista „diplomaților” ruși.

În august, Republica Moldova a dat afară 45 de diplomați și angajați ai ambasadei Rusiei, invocând temerile legate de eforturile Moscovei de a „destabiliza” țara, după ce o anchetă din presă a constatat un număr „excesiv” de antene pe acoperișul clădirilor ambasadei.

Ambasada Rusiei din Chișinău colcăie de spioni, inclusiv din unitatea „experților” în  Noviciok

Însă, în urma expulzărilor în masă, diplomații cu legături cu informațiile ruse rămân printre personalul schelet de la Ambasada Rusiei în Moldova, a constatat o nouă anchetă a RFE/RL pentru Moldova.

Cel puțin doi dintre acești diplomați au legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), puternica agenție națională de informații a Rusiei, în timp ce alți doi au fost asociați cu adrese de la Moscova legate de direcția de informații a armatei ruse. 

Cunoscută sub numele de GRU, organizația a fost implicată în otrăviri și sabotaj în întreaga Europă, potrivit bazelor de date cu înregistrări guvernamentale scurse, revizuite de RFE/RL.

Aceste înregistrări provin dintr-o serie de baze de date oficiale postate online datorită pieței de date a Rusiei, care a ajutat la demascarea suspecților într-o serie de operațiuni de informații rusești în ultimii ani.

Bazele de date includ vehicule rusești, locuri de muncă, pașapoarte și înregistrări de credit datând de mai bine de un deceniu.

Diplomații ruși de la Ambasada de la Chișinău cu legături cu FSB includ doi prim-secretari, iar atașatul militar și asistentul său au fost înregistrați la adresele folosite de GRU, arată înregistrările divulgate.

Concluziile investigației RFE/RL indică modul în care Rusia continuă să-și angajeze în ambasadele europene personal cu experiență în domeniul informațiilor, în ciuda eforturilor statelor UE de a reduce numărul de spioni ruși care lucrează sub acoperire diplomatică. 

O investigație efectuată de RFE/RL în martie a constatat că cel puțin trei diplomați ruși care au fost expulzați sau incluși pe lista neagră de statele membre UE, dintre care mulți au citat ca motiv spionajul, au reapărut în calitate de diplomați ruși acreditați în Serbia.

Întrebat despre noile constatări ale RFE/RL, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a spus într-o declarație din 5 septembrie că Guvernul a întreprins „câteva măsuri ferme necesare pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse îndreptate împotriva țării noastre”, inclusiv în contextul „suspiciunilor cu privire la posibile acțiuni de spionaj”.

Ministerul a adăugat că, în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, „selectarea personalului diplomatic al ambasadelor Federației Ruse este responsabilitatea autorităților ruse”.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei din 2022, Moldova a luat măsuri pentru a-și diminua dependența de gazul rusesc și a condamnat în mod repetat agresiunea Kremlinului, primind peste 100.000 de refugiați ucraineni.

Patru spioni dovediți din zece diplomați

Listele diplomatice ținute de Ministerul de Externe al Republicii Moldova arată că doar 10 diplomați acreditați au rămas la Ambasada Rusiei la Chișinău în urma expulzărilor din august.

Printre aceștia se numără doi prim-secretari, Boris Sucilin și Konstantin Ziablikov, ambii cu adrese anterioare asociate cu FSB la Moscova, conform bazelor de date de evidențe guvernamentale rusești, analizate de RFE/RL.

Înregistrările vehiculelor din 2019 indică adresa lui Sucilin ca Dobroliubova Proiezd 3a, în nord-estul Moscovei. Acea clădire a fost anterior adresa înregistrată a unității militare a FSB nr. 93544 și acum este un centru de instruire FSB.

Alte înregistrări guvernamentale din 2010-2015 arată că adresa lui Ziablikov la Moscova este Bolșaia Lubianka 2, celebrul sediu al fostului KGB sovietic care servește acum ca sediu al FSB.

Locul de muncă al lui Ziablikov în mai multe înregistrări scurse este indicat ca unitatea militară nr. 14057, Direcția de contrainformații militare a FSB din districtul militar din Moscova.

Citește și: Suma colosală cheltuită de FSB-ul rusesc pentru o misiune în Republica Moldova. O rețea de spioni

Înregistrarea angajaților FSB la unitățile agenției este o practică obișnuită în Rusia.

Ziablikov însuși s-a numărat printre sutele de persoane pe care direcția de informații a armatei ucrainene le-a identificat public în martie 2022 ca fiind angajați FSB înregistrați la sediul agenției din Moscova, care se presupune că „participau la activități criminale” în Europa în numele Rusiei.

Există dovezi de legături cu GRU ale atașatului militar rus și ale asistentului acestuia la Ambasada de la Chișinău. 

Înregistrările vehiculelor pentru atașatul Andrei Lobov, care a fost acreditat la ambasadă în octombrie 2021, indică adresa lui Narodnogo Opolcenia 48, în nord-vestul Moscovei, clădire pentru personal militar. Aceeași clădire găzduiește o companie de întreținere a locuințelor atașată unității militare nr. 22177.

Citește și: Putin și-a trimis agenții în SUA să asasineze un spion rus racolat de CIA. De ce a eșuat tentativa

Mai multe surse, inclusiv un dosar al instanței ruse pe care RFE/RL l-a studiat, au identificat această unitate ca fiind Academia Militară a Ministerului rus al Apărării, care este cunoscută pe scară largă sub numele de GRU și responsabilă de pregătirea agenților de informații militare.

Înregistrările vehiculului pentru un ofițer GRU expulzat din Olanda în 2018 după ce a funcționat acolo sub acoperire diplomatică arată asocierea acestuia cu unitatea nr. 22177 și o clădire învecinată cu cea în care a fost înregistrat Lobov, a informat Associated Press.

Atașații militari ruși au fost prinși în scandaluri de spionaj în mai multe țări europene în ultimii ani, inclusiv Bulgaria, Slovacia și Regatul Unit.

Înregistrările vehiculelor pentru Dmitri Kelov, asistentul lui Lobov la Ambasada de la Chișinău, menționează adresa anterioară a acestuia ca mareșal Biriuzov 4 în nord-vestul Moscovei.

Potrivit Dossier Center, un grup de investigații finanțat de magnatul rus și dușmanul Kremlinului Mihail Hodorkovski, acea clădire a fost folosită pentru a găzdui angajați ai GRU, inclusiv Anatoli Cepiga, acuzat de otrăvirea cu Noviciok din 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia în Marea Britanie.

Autoritățile cehe l-au căutat și pe Chepiga pentru interogatoriu în legătură cu o explozie din 2014 la un depozit de arme din acea țară.

Alți diplomați ruși detașați în prezent în Republica Moldova au legături cu armata rusă, printre care și reprezentantul comercial al ambasadei, Vladislav Darvai, născut la Tiraspol, capitala regiunii transnistrene.

Înregistrările guvernamentale scurse din 2011 și 2012 arată adresa înregistrată a lui Darvai ca fiind un cămin la Sadovniceskaia 53, folosită de mai multe entități controlate de armata rusă și este, de asemenea, o adresă listată pentru agenția de achiziții publice de apărare a Rusiei, Garnizon.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te