Petrolul provine de la petrolierele care au fost lovite de o furtună pe 15 decembrie. Una dintre nave s-a rupt în două, în timp ce cealaltă a eșuat.
România NU e în pericol deoarece e la mare distanță.
Citește și: De ce s-ar fi prăbușit avionul companiei Azerbaijan Airlines. Pot apărea oricând astfel de situații
Poluarea, care a acoperit plajele nisipoase din Anapa și din împrejurimi, o stațiune de vară populară, a provocat probleme grave păsărilor de mare și tuturor, de la delfini la marsuini, iar peste 10 000 de persoane au încercat să o curețe.
Stare de urgență în Marea Neagră. Poluare masivă după ce 2 nave din Rusia s-au rupt
Veniamin Kondratiev, guvernatorul regiunii Krasnodar, a declarat într-o declarație că a decis să declare o situație de urgență la nivel regional deoarece petrolul poluează în continuare coasta în districtele Anapa și Temryuk.
El declarase anterior o urgență mai puțin gravă la nivel municipal.
Citește și: VIDEO Avionul Azerbaidjan Airlines, doborât de sistem militar rus de apărare aeriană. NATO intervine
„Inițial, conform calculelor oamenilor de știință și specialiștilor, masa principală de păcură ar fi trebuit să rămână pe fundul Mării Negre, ceea ce ar fi permis colectarea acesteia în apă”, a scris Kondratiev pe aplicația de mesagerie Telegram.
România NU e în pericol
„Dar vremea își dictează propriile condiții, aerul se încălzește și produsele petroliere se ridică la suprafață. Ca urmare, acestea sunt transportate pe plajele noastre”, arată Reuters
Separat, un centru de criză axat pe operațiunile de curățare a declarat că prova unuia dintre petroliere - Volgoneft-239 - a fost descoperită sub apă și că scafandrii vor verifica dacă există vreo scurgere de produse petroliere din acesta de îndată ce condițiile meteorologice vor permite acest lucru.
În total, au fost cercetați mai mult de 256 de kilometri pătrați din zona de coastă și au fost colectate 25 de tone de nămol de apă și petrol, a declarat același centru.