Speriată de migranți, țara cu 1.000.000 de români introduce controlul la graniță. Va dura și în 2024

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 24.10.2023 - 20:36
Speriată de migranți, țara cu 1.000.000 de români introduce controlul la graniță. Va dura și în 2024 Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Controalele de ordine între Italia și Slovenia vor rămâne probabil în vigoare pe parcursul anului viitor din cauza îngrijorărilor legate de potențiali teroriști în rândul migranților care folosesc ruta balcanică, potrivit ministrului de interne de la Roma.

SHARE

Controalele de ordine între Italia și Slovenia vor rămâne probabil în vigoare pe parcursul anului viitor din cauza îngrijorărilor legate de potențiali teroriști în rândul migranților care folosesc ruta balcanică, potrivit ministrului de interne de la Roma.

Decizia de a restabili controalele la frontiere este un răspuns direct la intensificarea preocupărilor legate de securitate în UE.

Italia, în special, a înregistrat o creștere spectaculoasă a numărului de migranți veniți pe mare din nordul Africii, peste 141 000 de persoane debarcând pe țărmurile italiene numai în acest an, ceea ce reprezintă un contrast puternic față de cele aproximativ 79 000 din aceeași perioadă a anului 2022.

Acest aflux a pus la încercare securitatea frontierelor Italiei, determinând guvernul să adopte controale mai stricte.

Dar creșterea rapidă a migrației nu este singura forță motrice din spatele acestei decizii. Spectrul terorismului aruncă, de asemenea, o umbră amenințătoare asupra țării.

Incidentele recente de violență din Franța și Belgia, comise de militanți islamiști autoproclamați, au sporit îngrijorarea cu privire la posibile activități teroriste în spațiul Schengen.

Speriată de migranți, țara cu 1.000.000 de români introduce controlul la graniță. Va dura și în 2024

Italia, alături de alte națiuni ale UE, a reacționat prin consolidarea măsurilor antiteroriste la frontierele sale maritime pentru a împiedica intrarea persoanelor cu ideologii extremiste.

Posibila prelungire a controalelor la frontiera cu Slovenia până în 2024 subliniază angajamentul guvernului italian de a-și proteja cetățenii.

Ministrul de interne Piantedosi a declarat public că o perioadă de aplicare de zece zile nu va fi suficientă, sugerând o implementare extinsă pe parcursul iernii.

Această măsură are ca scop abordarea proactivă a amenințărilor continue ale terorismului și ale migrației ilegale.

Citește și: Radu Dinescu, UNTRR: 2,4 miliarde € pagube, 6 ore petrecute în vamă pentru că nu suntem în Schengen

În plus față de măsurile de securitate sporite, Italia se pregătește să își consolideze cooperarea cu poliția de frontieră din Slovenia și Croația.

Piantedosi a programat o întâlnire cu omologii săi sloveni și croați pe 2 noiembrie pentru a discuta strategii de îmbunătățire a colaborării în ceea ce privește gestionarea frontierelor lor comune.

Acest efort de cooperare este esențial pentru a face față în mod eficient provocărilor reprezentate de migrația ilegală și pentru a asigura securitatea spațiului Schengen.

Valul crescând de preocupări în materie de securitate în UE

Decizia Italiei de a restabili controalele la frontiere și de a consolida măsurile antiteroriste reflectă o tendință mai largă în întreaga UE.

Mai multe state membre au intensificat recent controalele la frontiere ca răspuns la preocupările legate de violența extremistă și de migrația ilegală.

De exemplu, Germania a informat Comisia Europeană cu privire la controalele temporare la frontierele sale cu Polonia, Republica Cehă și Elveția pentru a combate migrația ilegală.

Citeşte şi: Liderul partidului care ar urma să conducă Austria, întâlnire cu talibanii. Nu ne vrea în Schengen

Aceste acțiuni subliniază urgența unor măsuri de securitate consolidate și a cooperării între statele membre ale UE pentru a depăși provocările comune.

Citeşte şi: Strategia lui Putin pentru a ține România afară din Schengen. Cum influențează Rusia veto-ul Vienei?

Deși restabilirea controalelor la frontiere este o strategie temporară, aceasta subliniază provocările de securitate cu care se confruntă în continuare UE.

Creșterea amenințărilor teroriste și afluxul de migranți ilegali au obligat guvernele să acorde prioritate siguranței și securității cetățenilor lor.

Consolidarea controalelor la frontiere și încurajarea cooperării între statele membre sunt pași esențiali pentru a face față acestor provocări și pentru a păstra integritatea spațiului Schengen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te