Specialist israelian: Așteptați-vă la a doua „vizită” a SARS Cov-2, mai agresivă decât acum

DE Adina Mutăr | 31.03.2020 - 17:32

China, Hong Kong, Singapore și Taiwan păreau că au avut strategii de succes în lupta cu noul coronavirus. Dar toate aceste țări au acum cazuri de „import”. Virusul se va întoarce peste tot.

SHARE

Șaron Mihailov, biolog israelian, fost cercetător la Centrul Medical Șeba, este de părere că SARS CoV-2 nu și-a terminat periplul, iar al doilea val dă semne că va fi mai agresiv decât acum.

Închiderea zonelor-focar, distanțarea socială, igiena personală și echipamentul de protecție păreau a fi cele mai bune măsuri în China, Hong Kong, Singapore și Taiwan. Și au fost. Însă relaxarea prea curând a acestora s-a dovedit o decizie pripită.

Săptămâna trecută, cazurile confirmate din Hong Kong s-au dublat brusc, în principal cazuri „importate”, ceea ce a determinat autoritățile să interzică intrarea nonrezidenților.

Acest tipar flux-reflux se desfășoară și în China, Singapore și Taiwan. Până la urmă, soluția de închidere a orașelor cu focare mari este sau nu una de success? Sau ridicarea restricțiilor a fost prematură?

Aceste întrebări duc la o ipoteză deloc linștitoare, formulată de biologul israelian Șaron Mihailov : Virusul nu a ajuns în primul val la ceea ce epidemiologii numesc „masă critică”, adică să infecteze suficientă lume pentru ca să intervină protecția numită „efectul de turmă”. De aceea, pentru că mai poate infecta, se va întoarce pentru a doua „vizită”.

„Efectul de turmă” sau „imunitatea de turmă”, potrivit epidemiologilor, se întâmplă atunci când o proporție mare dintr-o populație dezvoltă un răspuns imun la o anumită boală, forțând virusul să se retragă. Vaccinările la scară largă pot declanșa acest efect prin perturbarea lanțului de infecție.

Dar mărimea acestei proporții - și, prin urmare, masa critică - variază de la virus la virus și nu a fost încă stabilită în cazul SARS CoV-2.

Un program obișnuit de vaccinare împotriva gripei țintește 70% ca masă critică, suficient pentru a proteja restul de 30% rămas nevaccinat. Așa se obține „imunitatea de turmă”. Este greu de determinat modul în care funcționează de la caz la caz. Și nimeni nu știe dacă proporția cazurilor recuperate din pandemia COVID-19 a devenit suficient de mare pentru a învinge virusul.

Din cauza acestor date imposibil de estimat la ora actuală, închiderea totală a unei populații este contraproductivă, este de părere Șaron Mihailov.

Închiderile parțiale sunt de preferat, atunci când sunt efectuate în etape controlate. Acestea permit bolii să avanseze în grupuri controlate, evitând astfel suprasolicitarea spitalelor, contribuind în același timp la acumularea unei mase critice de subiecți imunitari. Prin această metodă, dacă este controlată îndeaproape, întreaga populație poate deveni imună la infecție.

Formula blocării parțiale ar trebui să permită autorităților din domeniul sănătății să mențină epidemia sub control, inclusiv să gestioneze cazurile severe, astfel salvând vieți. Într-un sistem medical suprasolicitat, pot surveni decese și în rândul celor ce ar fi putut fi salvați.

Supermarketul este un loc bun pentru clusterele controlate. Este practic singurul loc public în care oamenii se pot duce când ies din casă, împreună cu vecinii. Acolo, ei pot atinge produse poate infectate, într-un mediu controlat, identificabil.

Problema este că în timp ce se încearcă să se stabilească o masă critică pentru generarea „imunității de turmă”, guvernele recurg la criterii stricte de testare, ce exclud din programul de testare contribuția neprețuită disponibilă de la medicii de familie și centrele medicale zonale.

Criteriile se limitează la testarea pacienților cu simptome acute și care au nevoie de ventilatoare, deși unii vor muri oricum, contactele acelor pacienți și călătorii care se întorc din afara țării.

În comunitate, pot exista oameni care au contractat coronavirusul și pe care îi veți găsi în supermarketul local, infectând un număr mare de oameni.

Prin urmare, autoritățile sunt surprinse de focare locale neprevăzute. Înaintarea pas cu pas spre masa critică pentru imunitatea de turmă este rapid compromisă, cu efect dezastruos asupra personalului și echipamentului spitalelor suprasolicitate.

Testarea universală este imposibilă. Dar aplicarea sa în comunități, pe baza datelor medicale locale, ar documenta astfel de focare și ar oferi cifre mai credibile. De asemenea, va prezenta o imagine regională reală pentru încadrarea într-un sondaj geografic cuprinzător pentru a cartografia pandemia.

Zonele libere de boală ar putea reveni la normal și astfel ar începe să se amelioreze și criza economică inevitabilă unui blocaj al centrelor mari urbane.

Două remedii antivirus experimentale sunt testate acum în spitalele din Israel. La Centrul Medical Șeba, prof. Galia Rahav aplică utilizarea anticorpilor conținuți în sânge extras de la voluntari care s-au recuperat de la COVID-19. Plasma care conține anticorpi este separată și injectată la cazuri critice în spital. FDA din SUA a aprobat experimentul.

Remdesivor, un medicament dezvoltat de compania americană Gilead, care a avut succes în focarul de Ebola, este utilizat pe scară largă în unitățile COVID-19 israeliene, de asemenea în cazuri critice. Evaluarea rezultatelor ambelor experimente solicită efectuarea de teste pe grupuri mari monitorizate pentru perioade reglementate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te