Spaniolii refuză să-și trimită copii la școală, în ciuda amenzilor, de teama COVID-19

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 07.09.2020 - 22:47
FOTO: Guliver/ Getty Images

În condițiile în care Spania se confruntă cu o explozie a cazurilor de Covid 19, numeroși părinți ezită sau chiar refuză să-și trimită copiii la școală. Și aceasta, în ciuda amenințărilor cu amenzi din partea autorităților, scrie AFP.

SHARE

"Ca să înveți ai toată viața la dispoziție, dar nu ai decât o singură sănătate", spune Aroa Miranda, mamă a doi băieți de 8 și 3 ani care nu vor merge la școală în această săptămână la Castellon de la Plana (est).

"Fac un experiment ca să vadă ce se va întâmpla, ca pe cobai", afirmă această femeie de 37 de ani, aflată în prezent în șomaj.

"Pentru fiul meu de 8 ani, voi încerca să găsesc scuze, voi spune că e bolnav", continuă Aroa, în condițiile în care școala este obligatorie în Spania de la 6 la 16 ani. Și-a retras de la grădiniță băiețelul de 3 ani.

Potrivit acesteia, masca obligatorie la școală de la vârsta de 6 ani și măsurile de distanțare nu vor fi suficiente.

"Dacă eu nu am voie să chem mai mult de zece persoane la mine acasă, nu înțeleg de ce fiul meu trebuie să fie cu alți 25 de copii într-o clasă", argumentează femeia.

De mai multe săptămâni, manifestații și petiții ale părinților se multiplică în Spania pentru a cere garanții sanitare în școli.

Potrivit unei anchete internaționale a institutului Ipsos publicată la sfârșitul lui iulie, opinia publică spaniolă este împotriva curentului înregistrat la vecinii săi.

O majoritate a respondenților din Spania se pronunță pentru reducerea numărului de zile de cursuri în format fizic iar un sfert preferă să aștepte între "4 și 6 luni" înainte de a-și trimite copiii la școală.

În fața acestei îngrijorări, autoritățile oscilează între mesaje de asigurare și amenințări cu sancțiuni.

"Școlile sunt mult mai sigure decât alte locuri chiar dacă nu există risc zero într-o pandemie", a afirmat marți premierul Pedro Sanchez, "dar există un risc pe care trebuie să-l evităm: excluziunea socială".

"Copiii nu pot trăi în bule", a pledat și epidemiologul șef al ministerului Sănătăți, Fernando Simon. "Pot la fel de bine să ia virusului în parc, sau când își văd verișorii sau tatăl lor este contaminat la muncă".

Într-o țară în care un sfert din populație trăiește sub același acoperiș cu o rudă de peste 65 de ani, potrivit unui sondaj din 2018, numeroși părinți se tem că își expun astfel rudele în vârstă.

Citește articolul integral pe Hotnews.ro

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.