Stația spațială va orbita în jurul Lunii, va costa câteva miliarde de dolari și astronuații vor putea locui câteva luni pe ea.
Racheta Falcon Heavy va duce într-o singură călătorie ambele elemente, și nu separat cum era plănuit inițial. Cele două componente sunt un modul de propulsie și capsula în care vor sta astronauții.
Transportul NU va fi făcut mai repede de luna mai 2024. Denumirea completă a celor două elemente este ”Power and Propulsion Element (PPE)” și ”Habitation and Logistics Outpost (HALO)”.
Stația Deep Space Gateway va fi de șase ori mai mică decât Stația Spațială Internațională și va fi plasată de orbita lunii, la distanțe ce vor varia între 1.450 km și 70.000 km de suprafața lunară. Spre comparație, SSI este la 400 km deasupra Terrei.
Va fi o stație de reaprovizionare și realimentare către misiunile către Marte și astronauții vor locui în ea chiar și luni de zile. Vor fi două module și stația va fi și un laborator științific, dar și un observator astronomic, cel mai îndepărtat de Terra. Probabil că stația lunară nu va fi gata mai repede de 2026-2028, iar a doua fază va consta în construirea unei navete spațiale care să poată să ducă echipaj uman către Marte, un așa numit ”Deep Space Transport”.
NASA a acordat recent companiei SpaceX și un contract de 116 milioane dolari pentru lansarea misiunii Psyche, în 2022, iar în 2020 o lansare mai complexă a costat 316 milioane dolari.
Racheta Falcon Heavy și-a făcut debutul în 2018 și are de trei ori mai multe motoare decât Falcon 9. Până acum a avut două misiuni comerciale, scrie HotNews.