"O sursă din interiorul Kremlinului susține că Putin i-ar fi dat ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, un termen limită de o lună, până la începutul lunii octombrie 2023, pentru a îmbunătăți situația de pe front, a opri contraofensivele ucrainene și a reda inițiativa trupelor rusești”, se arată într-un comunicat al ISW.
Șoigu, „băgat în corzi” de Putin. Trebuie să oprească contraofensiva ucraineană până la 1 octombrie
Think-tank-ul american sugerează că înaltul comandament militar rus ar putea ordona contraatacuri continue în speranța de a culmina o contraofensivă ucraineană, chiar dacă acest lucru va avea un preț ridicat pentru capacitățile militare rusești.
Raportul analitic al ISW notează că Putin a recunoscut pentru prima dată începutul contraofensivei ucrainene la 9 iunie, subliniind două narațiuni cheie și persistente: că forțele ucrainene nu vor obține câștiguri semnificative din cauza apărării rusești bine pregătite și că forțele ucrainene vor suferi pierderi grele de personal și de echipamente militare occidentale.
Citește și: VIDEO Portul din Odesa, puternic avariat în atacul rusesc cu drone și rachete Kalibr
"Putin și Kremlinul prezintă operațiunile de apărare rusești ca fiind o victorie majoră pe câmpul de luptă, iar contraatacurile rusești constante permit Kremlinului să afirme că aceste operațiuni sunt victorii izolate pe fondul unei lipse generale de succese rusești în alte părți ale frontului", se arată în raport.
Contraofensiva ucraineană spulberă apărarea rușilor
Săptămâna trecută, forțele de apărare ucrainene au lansat 76 de atacuri aeriene asupra unor grupuri de personal, muniții și echipamente militare rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Pavlo Kovalciuk.
Citește și: Gen. Ben Hodges: „Ucraina are nevoie de rachete cu rază maximă de acțiune să lovească adânc Crimeea”
"Săptămâna trecută, Forțele Aeriene ale Forțelor de Apărare au lansat 76 de lovituri asupra grupurilor de personal, muniții și echipamente militare inamice; 20 de lovituri asupra sistemelor de rachete sol-aer; două lovituri asupra posturilor de comandă; și alte două lovituri asupra sistemelor de război electronic", a declarat Kovalchuk.
În plus, unitățile ucrainene de rachete și artilerie au lovit cinci grupuri de personal, muniții și echipamente militare rusești; 10 sisteme de rachete sol-aer inamice; cinci posturi de comandă; două depozite de muniții; 64 de sisteme de artilerie în poziție de tragere; și patru sisteme de război electronic.
În ultima săptămână, aproximativ 3.500 de ocupanți ruși au fost eliminați. Războinicii ucraineni au distrus 42 de tancuri inamice, 86 de vehicule blindate de luptă, 230 de sisteme de artilerie, 13 sisteme de rachete cu lansare multiplă, opt sisteme de război antiaerian, 63 de rachete de croazieră, 146 de vehicule aeriene fără pilot, 197 de autovehicule și 18 unități de echipament special.
Reamintim că, între 24 februarie 2022 și 25 septembrie 2023, pierderile totale de luptă ale Rusiei în Ucraina au ajuns la aproximativ 276.270 de soldați.
De asemenea, pierderile totale de luptă ale Rusiei au inclus și 4.667 de tancuri (+5 în ultima zi), 8.927 de vehicule blindate de luptă (+13), 6.260 de sisteme de artilerie (+27), 791 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (+2), 533 de sisteme de luptă antiaeriană (+2), 315 avioane, 316 elicoptere, 8.746 de autovehicule și rezervoare de combustibil (+12), 20 de nave/ambarcațiuni de război, 1 submarin, 4.895 drone (+7), 918 unități de echipamente speciale (+4). În total, au fost doborâte 1.518 rachete de croazieră inamice, potrivit ukrinform.net.
Facem precizarea că aceste cifre prezentate de sursele ucrainene nu sunt confirmate din alte surse independente. Rusia nu a mai comunicat niciun fel de raport al situației de pe front din luna mai 2022. Atunci autoritățile de la Moscova spuneau că au pierdut puțin peste 5.000 de soldați.