Joe Biden ar fi aprobat deja transferul sistemului de rachete tactice al armatei americane (ATACMS) către Ucraina înainte de vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de săptămâna trecută.
Gen. Ben Hodges: „Ucraina are nevoie de rachete cu rază maximă de acțiune să lovească adânc Crimeea”
Administrația americană ia în considerare trimiterea variantei de rachete cu rază de acțiune mai scurtă, cu muniție cu dispersie, mai degrabă decât varianta cu rază de acțiune de 300 de km și cu o singură explozie, cunoscută sub numele de „focos unitar”, potrivit Washington Post.
Fostul general american Ben Hodges a îndemnat administrația Biden să trimită focosul cu rază de acțiune cea mai lungă, afirmând că cel mai scurt „nu ar fi la fel de eficient în distrugerea marilor instalații rusești din Crimeea".
Au existat, de asemenea, dezbateri cu privire la cantitate, existând rapoarte potrivit cărora SUA vor trimite doar un „număr mic" pentru a evita epuizarea propriilor rezerve.
Ucraina are nevoie de sute de rachete ATACMS pentru a lovi devastator Crimeea
Generalul-locotenent Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat pentru War Zone că ar fi nevoie de „sute" de ATACMS pentru a schimba situația generală pe câmpul de luptă.
SUA a fabricat doar 4.000 de rachete, iar Biden ar fi luat în calcul posibilitatea de a oferi 100 de rachete Ucrainei.
Racheta ATACMS nu are nevoie să fie lansată de un avion de luptă, spre deosebire de racheta britanico-franceză Storm Shadow/SCALP EG.
Citește și: VIDEO Ucraina cere Aliaților „arma distrugătoare" care ar putea încheia rapid războiul cu Rusia
De asemenea, durează cinci minute pentru a parcurge 300 de km, în timp ce Storm Shadow are nevoie de 15 minute.
„Viteza mai rapidă și ușurința de livrare înseamnă că ATACMS este mai capabilă să atace ținte sensibile la timp, inclusiv lansatoare mobile de rachete și oficiali militari de rang înalt aflați în vizită pe front, de exemplu", a declarat Fabian Hoffmann, expert în rachete la Universitatea din Oslo.
Citește și: Joe Biden ar putea da Ucrainei temutele sisteme de rachete ATACMS. Distrug totul la 300 km distanță
Există mai multe variante de ATACMS, dar se crede că SUA vor dona cel mai probabil rachete recondiționate care au depășit data de expirare.
Acest lucru ar însemna fie trimiterea vechiului M39, fie a M39A1 actualizat, a spus Hoffman. Cea mai nouă rachetă are o rază de acțiune de 300 de km, în timp ce predecesoarea sa are doar 160 de km.
Utilizarea de către Kiev a rachetelor de croazieră Storm Shadow, cu rază de acțiune similară, pentru lovituri doar în interiorul Ucrainei a ajutat la atenuarea temerilor administrației americane că ATACMS ar putea fi folosite asupra țintelor de peste granița rusă, un rezultat pe care Casa Albă îl consideră încă escaladat și problematic.
Stocuri de arme periculos de mici
Unii oficiali au fost îngrijorați de faptul că, la o linie de producție evaluată la aproximativ 40 de unități pe lună, orice donație semnificativă către Ucraina ar lăsa SUA cu stocuri periculos de mici în cazul unei crize militare.
Este posibil ca îngrijorările legate de aprovizionare să fi fost atenuate de sosirea anticipată în 2024 a noii rachete de atac de precizie (PrSM) a armatei americane, care a fost concepută pentru a înlocui ATACMS.
Cu o rază de acțiune anticipată de aproximativ 500 km, PrSM va fi disponibilă pentru forțele americane doar din cauza prăbușirii în 2019 a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare. Acesta interzisese SUA și Rusiei să desfășoare rachete balistice și de croazieră cu baza la sol cu rază de acțiune între 500 și 5.500 km.
Săptămâna trecută, Douglas Bush, secretarul adjunct al armatei pentru achiziții, logistică și tehnologie, a declarat că dezvoltarea PrSM „ar putea face mai puțin riscantă din punct de vedere al pregătirii" furnizarea de ATACMS Ucrainei.
Crimeea, în ținta ATACMS
Cea mai recentă variantă de ATACMS va permite ca toată Crimeea să fie în raza de acțiune, inclusiv podul Kerch, dacă este necesar. Utilizarea focosului unitar va permite, de asemenea, Kievului să țintească posturi de comandă și depozite de arme protejate la distanțe care nu sunt la îndemâna Storm Shadow, un sistem de armament despre care se crede că va fi în curând în criză, având în vedere recentele cheltuieli britanice și franceze în domeniul apărării.
Generalul-locotenent Budanov a sugerat că alte puncte strategice rusești ar putea fi prioritare, mai ales având în vedere că ATACMS cu cea mai lungă rază de acțiune poate, de asemenea, să desfășoare submuniții pentru a distruge ținte răspândite pe o zonă extinsă.
„Rușii doar plasează posturi de comandă și alte lucruri dincolo de aceste distanțe, astfel încât noi nu avem nimic pentru a le atinge acolo", a spus el.
„Situația este la fel cu aviația rusă pe aerodromuri. Combaterea aviației rusești cu ajutorul sistemelor de apărare aeriană este foarte costisitoare și ineficientă. Aviația ar trebui să fie eliminată la bazele aeriene".