„Sindromul Havana” la Hanoi. Kamala Harris a amânat cu trei ore plecarea spre Vietnam

DE Adina Mutăr | 24.08.2021 - 21:29
Vicepreședintele american și-a amânat plecarea trei ore din Singapore/Foto: reuters
Ambasada SUA de la Hanoi/Foto: getty

Plecarea vicepreședintelui Kamala Harris din Singapore luni a fost întârziată cu mai mult de trei ore din cauza unui „incident de sănătate anormal în Hanoi”, care era următoarea oprire în călătoria ei în Asia.

SHARE

Un „incident de sănătate anormal” este ceea ce Guvernul SUA definește „Sindromul Havana”, afecțiunea misterioasă care provoacă dureri de cap, leziuni cerebrale și alte probleme diplomaților americani, dar și cei canadieni l-au semnalat.

Oficialii americani au declarat că s-a luat decizia de a continua călătoria, dar nu au oferit mai multe detalii.

„Mai devreme în această seară, delegația vicepreședintelui a întârziat să plece din Singapore, deoarece biroul vicepreședintelui a fost informat despre un raport despre un posibil posibil incident de sănătate anomal recent în Hanoi, Vietnam. După o evaluare atentă, s-a luat decizia de a continua călătoria vicepreședintelui”, a declarat Ambasada SUA la Hanoi într-un comunicat.

Vicepreședintele nu a răspuns la întrebările reporterilor când a aterizat în Vietnam. A mers direct la locul de cazare și nu va avea evenimente până miercuri.

Harris trebuia să plece spre Vietnam la ora 16:00. ora locală după încheierea unei a doua zile în Singapore. Dar reporterii care călătoreau cu vicepreședintele au fost duși înapoi în camerele lor de hotel fără explicații și au fost ținuți acolo până când Harris a plecat de la baza aeriană din Singapore Paya Lebar la 19:32. ora locală.

Biroul lui Harris nu a oferit un motiv pentru întârziere. Purtătorul de cuvânt al acesteia, Symone Sanders, le-a spus reporterilor înainte de decolare: „Ați văzut-o urcând în avion. Ea este bine. Totul este bine.”

Mai târziu, în avion, Sanders le-a spus reporterilor că incidentul „nu are nimic de-a face cu sănătatea vicepreședintelui”.

Sindromul Havana a fost raportat pentru prima dată în 2016, când un membru al personalului ambasadei SUA din Cuba a suferit dureri de cap, pierderea auzului, probleme de memorie și alte simptome.

Citește și

Fost ofițer CIA, dezamăgit că Biden nu l-a presat pe Putin cu „sindromul Havana”

Ciudatul „sindrom Havana” revine printre diplomații americani de la Viena. SUA și Austria anchetează

 

Persoanele despre care se crede că au fost afectate au raportat dureri de cap, amețeli și simptome severe, unele necesitând luni de tratament medical.

Unii au raportat că au auzit un zgomot puternic înainte de apariția bruscă a simptomelor.

Oamenii de știință și oficialii guvernamentali nu sunt încă siguri despre cine ar fi putut fi în spatele vreunui atac, dacă simptomele ar putea fi cauzate accidental de echipamente de supraveghere sau dacă sunt rezultatul unui atac cu o misterioasă armă sonică, despre care se bănuiește că ar fi creată atît de Rusia, cât și de China, căreia nu-i convine relația SUA-Vietnam.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te