Fost ofițer CIA, dezamăgit că Biden nu l-a presat pe Putin cu „sindromul Havana”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.06.2021 - 20:57
Fost ofițer CIA, convins că „sindromul Havana” e provocat de ruși/Foto: msnbc

Fostul ofițer CIA Marc Polymeropoulos crede că rușii l-au atacat cu o armă secretă care folosește unde de mare energie pentru a afecta creierul. El consideră că Biden ar fi trebuit să abordeze subiectul cu Putin, având 130 de diplomați și militari în această situație.

SHARE

„În decembrie 2017, m-am trezit la miezul nopții, într-un hotel din Moscova, la doar două străzi de ambasada SUA, cu un vertij cumplit, tinitus și o durere de cap despicată”, a povestit fostul ofițer CIA.

La acea vreme, era însărcinat cu supravegherea operațiunile în Rusia, după ani de zile de serviciu în zone de război din Irak până în Afganistan.

Polymeropoulos este unul dintre cei 130 de spioni americani, diplomați și personal militar care au raportat că suferă de simptome neurologice similare cu ceea ce se numește „Sindromul Havana” - un sindrom medical misterios identificat pentru prima dată în Cuba în 2016, dar raportat de americani în șase țări diferite, inclusiv unul în Statele Unite.

„Acest incident de la Moscova este cea mai terifiantă experiență din viața mea”, a spus el. „N-am nicio îndoială că rușii se află la originea acestui sindrom.”

Nu există niciun indiciu că atacurile ce provoacă „sindromul Havana” au fost abordate la summit-ul de la Geneva. Polymeropoulos consideră că Statele Unite trebuie să-i preseze pe ruși pentru a răspunde dacă sunt în spatele atacurilor.

Citește și

SUA investighează un atac misterios cu „energie direcționată” de lângă Casa Albă

OFICIAL Diplomații americani din Cuba și China, atacați cu „un flux energetic”

 

„Cred că am fost vizat din cauza misiunii mele în Rusia”, a spus Polymeropoulos într-un interviu la MSNBC .

„Rușii știau cu siguranță cine sunt eu și, în acel moment, începeam ceea ce numim o mare ofensivă împotriva rușilor după amestecul lor în alegerile din SUA din 2016, precum și pentru ceea ce făceau ei în Europa”.

Într-un raport din 2020, Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA au identificat cea mai probabilă cauză a bolii „o formă rară de energie cu frecvență radio pulsatilă”.

Potrivit raportului, oficialii americani afectați au fost probabil ținte ale unei arme cu energie direcționată, iar Rusia este de multă vreme expertă în astfel de tehnici neconvenționale. 

În afară de diplomații americanin, și peste 20 de diplomați canadieni au raportat acest gen de atac, în special în Cuba.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.