Serviciile secrete din SUA investighează dacă noul coronavirus a scăpat dintr-un laborator din Wuhan

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.04.2020 - 12:10
Angajat al laboratorului Institutului de Virusologie din Wuhan Foto: Guliver/ Getty Images

Înalți oficiali americani din servicii secrete și domeniul securității naționale susțin că guvernul SUA examinează posibilitatea ca originea noului coronavirus să fie un laborator militar chinez, mai degrabă decât piața de carne din Wuhan.

SHARE

Informația a fost publicată de postul de televiziune CNN, care citează surse confidențiale. La articol a contribuit și Jim Acosta, șeful corespondenților CNN acreditați la Casa Albă, un jurnalist cu surse solide la nivelul Comunității de informații din SUA.

Sursele CNN au avertizat că este prematur să fie trasă orice concluzie în legătură cu originea SARS-CoV-2, dar că teoria că a fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan (China) și eliberat în mod accidental este luată în considerare de investigatorii guvernamentali.

Cu toate acestea, guvernul SUA nu consideră că virusul poate fi asociat cu cercetările Chinei în domeniul armelor biologice.

Alte surse au declarat CNN că serviciile americane de informații încearcă să stabilească dacă prima persoană a fost infectată în laborator, în urma unui accident sau a manipulării deficitare a materialelor, iar aceasta a infectat la rândul său mai multe persoane.

Mark Milley, șeful Statului Major al Armatei americane a recunoscut, săptămâna aceasta, că serviciile de informații încearcă să stabilească dacă noul coronavirus își are originea într-un laborator."Aș spune doar că, în acest moment, este neconcludent, deși ponderea probelor pare să indice că originea este naturală. Dar nu știm sigur", a declarat Milley marți.

La rândul său, președintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri că administrația sa „examinează foarte amănunțit această situație oribilă”, dar a refuzat să precizeze ce concluzii i-au fost transmise de către serviciile secrete.

Teoria originii noului coronavirus într-un laborator a fost infirmată de Guvernul chinez, iar o serie de experți externi au pus-o la îndoială.

Un oficial de la Casa Albă a catalogat modul în care China a gestionat virusul „complet reprobabil” și a precizat că serviciile de informații sunt hotărâte să obțină o imagine cât mai aproape de realaiate a modului în care el a apărut.

Cotidianul ”Washington Post” a scris despre telegramele din 2018 ale Departamentului de Stat din 2018, care menționează o serie de îngrijorări cu privire la siguranța biolaboratorului Institutului de Virusologie din Wuhan.

Întrebat despre aceste telegrame, secretarul de stat Mike Pompeo - care a continuat să numească noul coronavirus drept „virusul Wuhan” - nu le-a infirmat, dar nici nu le-a asociat cu COVID-19.

"Partidul Comunist Chinez nu ne-a oferit acces la acest laborator, de la început, adică din momentul cel mai oportun”, a spus Pompeo la începutul acestei săptămâni. "Ulterior am aflat că au acest laborator. Știm despre piețele umede (alimente proaspete). Știm că virusul a avut originea în Wuhan. Toate aceste lucruri sunt complementare. Există încă multe lucruri pe care nu le știm și în legătură cu care trebuie să obținem răspunsuri”, a completat el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te