Servicii secrete: Putin a negociat cu Xi azil în China și neextrădare. Kremlinul caută succesor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.03.2023 - 08:00
Întâlnire Putin-Xi la Moscova-Foto: Profimedia Images

Putin a negociat cu Xi azil în China și acord de neextrădare. Președintele rus a negociat garanții pentru siguranța sa în cazul în care este înlăturat de la putere, potrivit serviciilor secrete din Ucraina.

SHARE

Putin a negociat cu Xi azil în China în cazul în care ar fi destituit, iar acordul de neextrădare în vigoare presupune că Beijingul nu l-ar trimite în străinătate pentru a fi judecat pentru acuzațiile de crime de război comise în timpul invaziei în Ucraina, confor mandatului Curții Penale Internaționale.

Xi a vizitat Moscova săptămâna trecută dar detaliile conversațiilor din timpul întâlnirii cu Putin nu au fost făcute publice.

Putin a negociat cu Xi azil în China în cazul în care ar fi destituit

Potrivit unui consilier ministerial din Ucraina, unul dintre subiectele de conversație în timpul summitului a fost despre siguranța lui Putin în cazul în care ar pierde puterea.

Anton Gherașcenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, a scris pe Twitter că unul dintre principalele subiecte de negociere dintre Putin și Xi în timpul întâlnirilor lor de săptămâna trecută a fost despre „exilul” lui Putin.

Dacă Putin ar fi destituit, Gherașcenko a spus că acordul îl va duce pe liderul rus în China, cu un acord de non-extrădare în vigoare, potrivit Daily Mail.

În ciuda faptului că disidența publică din Rusia este rară din cauza legilor  draconice împotriva libertății de exprimare, au existat rapoarte de nemulțumire față de conducerea lui Putin.

Dacă traiectoria războiului în Ucraina continuă să nu aducă victorii, nemulțumirea în rândul elitelor Rusiei va ajunge la punctul de fierbere, cei din interiorul Kremlinului sau oportuniștii căutând o formă de îndepărtare a lui Putin din poziția sa de autoritate supremă.

Un complot coordonat de uzurpare a liderului rus ar fi, ca la președinții Gorbaciov și Hrușciov înaintea lui, din interiorul structurii oficiale de putere a Rusiei.

Putin ar prefera să fugă în siguranță în străinătate pentru a evita să fie pedepsit acasă.

Informațiile ucrainene spun că Kremlinul caută deja un succesor al lui Putin

Andri Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei, a declarat că Kremlinul caută un succesor al președintelui rus după decizia Curții Penale Internaționale de a-l aresta pe Putin.

Iusov a remarcat că, la 17 martie, propagandiștii ruși nu au discutat despre Haga în emisiunile lor TV, deși au comentat pe rețelele sociale, deoarece dezbaterea acestui lucru ar fi „un apel de trezire ciudat și tulburător" pentru populația Federației Ruse.

Citește și: Mercenarii Wagner părăsesc Ucraina, unde n-au reușit să cucerească Bahmut. Se duc în Africa de Sud

„Cercul lui Putin se restrânge, el devine din ce în ce mai toxic atât pentru lumea exterioară, cât și pentru interiorul țării”, a declarat Iusov, potrivit European Pravda.

În special, există tot mai multă nemulțumire față de ceea ce se întâmplă în turnurile Kremlinului.

Citește și: Xi a convocat un summit al țărilor ex-sovietice din Asia Centrală, pe la spatele „prietenului” Putin

Există o conștientizare din ce în ce mai sumbră a catastrofei geopolitice a regimului Putin. și se vorbește despre găsirea unui succesor al lui Putin, „nu mai este Putin cel care caută un succesor”.

CPI a emis mandat de arestare pe numele lui Putin și a comisarului prezidențial pentru Afacerile Copiilor, Maria Lvova-Bielova, pentru deportarea în Rusia a copiilor ucraineni. 

Potrivit unui raport al Bielovei, doar din octombrie 2022, 2.000 de copii orfani din instituții sociale au fost duși în Federația Rusă, iar 350 de copii din Donbas au fost plasați în familii adoptive în 16 regiuni ale Federației Ruse.

Partea ucraineană a înregistrat deportarea a 16.221 de copii.

Toate statele membre ale Curții Penale Internaționale sunt acum obligate legal să-l rețină pe președintele rus Vladimir Putin în calitate de suspect.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te