Serbia și Ungaria, de vină pentru problemele de azil ale Austriei. România și Bulgaria, pedepsite

DE Daniel Toșa | 14.12.2022 - 11:29
Serbia și Ungaria, de vină pentru problemele de azil ale Austriei. România și Bulgaria, pedepsite - FOTO: Profimedia

Othmar Karas, prim-vicepreședinte al Parlamentului European, a declarat că problemele Austriei în materie de azil sunt legate de Serbia și Ungaria. El contrazice astfel discursul frenetic al cancelarului Karl Nehammer, care susține o mai mare cooperare cu cele două țări.

SHARE

În interviu, Karas explică faptul că "toată lumea" - Ungaria, România, Parlamentul UE și Comisia - a fost surprinsă de veto-ul Austriei privind extinderea Schengen. Cu toate acestea, blocada lovea pe cine nu trebuia, deoarece Bulgaria și România ar fi îndeplinit condiția de admitere în spațiul Schengen. Cele două țări nu au fost cauza problemei de azil din Austria, a spus Karas.

Mai degrabă s-a datorat politicii de vize a Serbiei și neînregistrării refugiaților în Ungaria. Karas se pronunță astfel împotriva aliaților lui Nehammer din Europa.

Helmut Brandstätter, purtătorul de cuvânt al NEOS pentru politică externă, a declarat deja la PULS 24 că Nehammer și-a ales aliații greșiți în Ungaria și Serbia.

Citește și: „Afacerea țigareta” Odesa, implicând spioni ruși și chinezi, cu tentacule în România, destructurată

Cercetătorul în domeniul migrației Gerald Knaus consideră că premierul ungar Viktor Orban nu face decât să o exploateze pe cancelarul austriac. 

Karas consideră că un veto sau o blocadă nu creează mai multă încredere și că au fost folosite ca instrumente greșite. Oamenii încearcă de ani de zile să negocieze cu celelalte state membre ale UE pentru a găsi o soluție comună la problema azilului și a migrației, a declarat membrul ÖVP.

Este nevoie de "mai multă Europă"

Austria are o problemă de azil și un număr tot mai mare de azilanți, spune Karas într-o conversație cu Thomas Mohr, prezentatorul PULS 24, în cadrul emisiunii Newsroom LIVE.

Citește și: EXCLUSIV Schema prin care Guvernul oferă Armatei stadionul din Ghencea pentru uz personal

Un singur lucru este mai presus de toate este necesar acum: soluții europene comune, spune politicianul. Este nevoie de "mai multă Europă", de "o politică mai comună în materie de azil și migrație", de "o protecție comună a frontierelor externe, în care să aibă loc înregistrarea și diferențierea", de "o procedură comună de azil", de "un ajutor eficient pe teren", precum și de "un mecanism de solidaritate intraeuropeană și de o capacitate de acțiune". 

El se așteaptă la o ofensivă și la un angajament european comun pentru a rezolva aceste probleme. Acest lucru nu ar trebui să fie forțat cu un veto sau o blocadă, ci ar trebui realizat prin soluții, seriozitate și negocieri concrete. 

"Operațiunea Vulpe"

Referindu-se la Ungaria și la "Operațiunea Vulpe" lansată marți, Karas a declarat că orice "sprijin reciproc ar face parte dintr-o soluție europeană". Acesta este scopul Europei și al Austriei.

Austria ar beneficia de un "mecanism de solidaritate internă", de "o protecție clară a frontierelor externe" și de "o înregistrare diferențiată în funcție de azil și de migrația ilegală și legală". Austria are nevoie de migrația forței de muncă, iar Austria ar fi avantajată dacă cererile de azil ar putea fi deja depuse la frontierele externe. 

Karas consideră că înghețarea finanțării UE de 6,3 miliarde de euro pentru Ungaria este un "mare succes pentru UE". Mecanismul de condiționalitate introdus în acest an funcționează și garantează că nimeni nu se poate pune deasupra legii: "Nimeni nu are dreptul dacă încalcă legea", spune prim-vicepreședintele Parlamentului European. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te