Șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, interesat de un al doilea mandat

DE Alexandru Pop | 03.05.2021 - 17:33
Șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, interesat de un al doilea mandat/FOTO: Facebook/OMS

Tedros Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, plănuiește să candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani la șefia organizației, relatează Stat News, citând o sursă familiară problemei, scrie Reuters.

SHARE

Etiopianul a devenit în 2017 primul african la șefia agenției ONU și a făcut din sănătatea globală prioritatea sa.

Nu este clar în acest punct dacă vor fi și alți candidați, a relatat Stat News, în timp ce OMS nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta subiectul.

Citește și: Moroșanu, după ce „călărețul” Sergiu a vândut casa: Mă duc să vorbesc cu el, de ce vrea iar sărac?

Mandatul lui Tedros a fost cuprins de urgențe majore de sănătate. La un an după ce a preluat funcția, Ebola a explodat în ceea ce este efectiv o zonă de război în colțul de nord-est al Republicii Democrate Congo; a durat doi ani pentru a controla focarul, al doilea ca mărime înregistrat. Înainte de a putea fi stins complet, a început pandemia Covid-19.

Tedros Ghebreyesus a anchetat China și nu prea

Şeful OMS a cerut în martie o nouă anchetă asupra ipotezei privind o posibilă scurgere a virusului SARS-CoV-2 dintr-un laborator din China pentru a explica originea pandemiei de Covid-19 şi a criticat datele insuficiente oferite de partea chineză în cadrul misiunii experţilor internaţionali din această iarnă.

Citește și: FOTO Columbeanu a sărăcit. Stă în chirie, are mașină de 30 de ani, bea cafea la plic și bere la doză

Experţii OMS, trimişi în perioada 14 ianuarie - 9 februarie în China, unde au apărut primele cazuri de boală în decembrie 2019, au apreciat anterior că ipoteza unei scurgeri de laborator este cea mai puţin probabilă.

Dar „aceasta necesită o cercetare mai aprofundată, probabil în cadrul unor noi misiuni cu experţi specializaţi, pe care eu sunt gata să le desfăşor”, a asigurat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă cu ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra raportului publicat oficial pe 30 martie.

El a subliniat, de asemenea, că experţii internaţionali „au comunicat despre dificultăţi în accesarea datelor brute” în timpul misiunii lor în China. O critică publică rară la adresa modului în care Beijingul a gestionat această anchetă comună, comentează AFP.

Potrivit elementelor raportului, din care AFP a obţinut pe 29 martie o copie, autorii acestuia consideră de la „probabilă la foarte probabilă” transmiterea virusului SARS-CoV-2 la om de către un animal intermediar. În schimb, ipoteza unui incident de laborator este calificată ca fiind „extrem de improbabilă”.

Diplomații au declarat pentru Reuters că sprijinul pentru Tedros în rândul națiunilor africane va fi cheia oricărei realegeri, în timp ce se îndoiesc că ar putea conta pe sprijinul din țara sa de origine, care l-a nominalizat ultima dată.

Aceștia au menționat că armata Etiopiei l-a acuzat în noiembrie că sprijină și încearcă să facă rost de arme și sprijin diplomatic pentru partidul politic dominant al statului Tigray, care luptă împotriva forțelor federale. Tedros a negat luarea unei părți în conflictul din Etiopia.

Tedros, al cărui profil global a crescut dramatic în timpul pandemiei, a zburat la Beijing în ianuarie 2020 pentru discuții cu președintele Xi Jinping pentru a asigura cooperarea și schimbul de informații, chiar înainte de a declara o urgență mondială de sănătate.

OMS a fost criticată pentru modul în care a gestionat pandemia, iar fostul președinte american Donald Trump a suspendat contribuția SUA pentru agenția ONU.

"Astăzi ordon suspendarea finanţării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului", a declarat Trump pe 15 aprilie 2020.

De asemena, Trump a notificat ONU privind retragerea din OMS.

La câteva ore după ce Joe Biden a preluat puterea, Anthony Fauci, epidemiologul șef al SUA, a trimis o scrisoare către secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, în care a anunțat că SUA a inversat procesul de retragere din OMS inițiat de administrația Trump.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te