Șefa CE avertizează țările UE cu privire la rezervele de gaze pentru iarna 2023: „Va fi mai dificil”

DE Daniel Toșa | 10.11.2022 - 10:06
Șefa CE avertizează țările UE cu privire la rezervele de gaze pentru iarna 2023: „Va fi mai dificil” - FOTO: Profimedia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizează că există riscul ca țările europene să nu reușească să-şi asigure suficiente rezerve de gaz pentru iarna 2023-2024.

SHARE

Într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului European la Bruxelles, Ursula von der Leyen a avertizat că obţinerea resurselor de energie pentru iarna anului viitor "va fi chiar mai dificilă" decât în 2022.

UE a făcut eforturi pentru a înlocui importurile de energie ruseşti, în special de gaz, după invadarea Ucrainei, într-o tentativă de a pune capăt unei dependenţe de ani de zile.

Moscova a sufocat între timp livrările către blocul comunitar, percepute drept un gest de răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, invocând lucrări de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1 şi solicitând plata în ruble pentru livrările de gaz, înainte ca acest gazoduct şi Nord Stream 2 să fie făcute inutilizabile de explozii încă neelucidate.

Citește și: Semne de război? Președintele Chinei, Xi Jinping, a îmbrăcat haina militară. Ce va face Occidentul

Șefa Comisiei Europene a avertizat că o tăiere completă a aprovizionării cu gaz rusesc a UE, un deficit în aprovizionarea globală cu gaz natural lichefiat (GNL) şi cererea în creştere de GNL datorită refacerii economice a Asiei ar putea face ca blocul comunitar să-şi rateze ţintele de umplere a depozitelor înainte de iarna viitoare.

Blocul celor 27 ar putea înregistra un deficit de circa 30 de miliarde de metri cubi de GNL, a spus ea.

Citește și: SUA presează Ucraina să negocieze cu Rusia. Aliații, „obosiți” de războiul îndelungat

Trebuie să se acționeze imediat

Preşedinta Comisiei Europene a spus că trebuie să se acţioneze imediat şi a făcut referire la noile atribuţii de urgenţă propuse pentru a aproba mai repede proiectele de energie regenerabilă pentru a atenua eventuale probleme de aprovizionare.

Ea a subliniat, de asemenea, importanţa susţinerii industriei europene în contextul preţurilor în creştere ale energiei, făcând referire la decizia Comisiei Europene de a relaxa regulile stricte privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile sub presiune.

Avertismentul Agenţiei Internaţionale a Energiei 

Un avertisment similar a transmis recent şi Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, dar şi ca urmare a creşterii economice a Chinei ce ar urma să absoarbă o mare parte din GNL, potrivit estimărilor AIE.

Într-un asemenea scenariu, depozitele europene de gaze vor fi umplute numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de 95% în prezent.

Vara aceasta, umplerea depozitelor de gaz a fost favorizată de „factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023”, a atras atenţia la o conferinţă de presă online directorul AIE, Fatih Birol.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te