Scholz și Biden nu vor „scurtături” pentru Ucraina în NATO. Vor ceda presiunilor Europei de Est?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.07.2023 - 09:53
Scholz și Biden nu vor „scurtături” pentru Ucraina în NATO (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Scholz și Biden nu vor „scurtături” pentru Ucraina în NATO. Susțin decizia de la București din 2008. Un document guvernamental intern confirmă că guvernul federal blochează o decizie în favoarea Ucrainei pe drumul său către NATO.

SHARE

Scholz și Biden nu vor „scurtături” pentru Ucraina în NATO. Susțin decizia de la București din 2008, care cere „Planul de acțiune pentru aderare”.

Potrivit Bild, referindu-se la document și la oameni familiarizați cu discuțiile, negociatorii din țările NATO au tot discutat câteva zile documentul final al summitului NATO de la Vilnius. 

Scholz și Biden nu vor „scurtături” pentru Ucraina în NATO

Potrivit publicației, în timp ce numeroase state, în frunte cu Franța, Marea Britanie și Polonia, susțin o invitație pentru Ucraina odată cu intrarea în vigoare a încetării focului cu Rusia, Germania și SUA nu au susținut un astfel de plan decât în weekend.

În schimb, Berlinul și Washingtonul au susținut respectarea „Planului de acțiune pentru aderare” formulat pentru Ucraina în 2008, ca pași pe care Kievul trebuie să-i facă înainte de a fi invitat să adere la NATO.

În momentul de față, nu ar fi numai încheierea războiului cu Rusia, ci și reforme politice și economice.

În același timp, potrivit unui document confidențial al Guvernului german, SUA „și-au declarat acordul de a renunța la un Plan de acțiune de aderare pentru Ucraina, cu condiția unor reforme ulterioare”.

„Ceea ce am vrut să oferim Ucrainei a fost modelul Finlandei, adică aderarea în câteva luni, de îndată ce războiul se încheie”, a declarat diplomatul anonim pentru Bild, citat de European Pravda.

În schimb, documentul german afirmă că Guvernul Scholz „nu va fi de acord cu nicio formulare ce ar crea impresia unei „căi rapide” pentru aderarea Ucrainei”. 

Pentru Guvernul german, „revizuirea deciziei de la București din 2008 este în afara discuției”.

De aceea, Germania nu va accepta „nici o invitație” și nici „locul legitim al Ucrainei în NATO” în documentul final al NATO.

În cele din urmă, Berlinul ar fi „gata să examineze „limbajul de compromis” pentru viitoarea aderare a Ucrainei la NATO, „deși condițiile pentru aceasta nu au fost încă îndeplinite”. 

Luni seară negociatori din Germania și din alte țări se reunesc la Vilnius și vor încerca un compromis în privința Ucrainei înainte de sosirea șefilor de stat și de guvern.

„În cel mai rău caz, șefii de guvern vor trebui să se alăture negocierilor de marți”, a spus unul dintre diplomați.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat luni că, după o discuție, statele membre NATO ar fi convenit să anuleze Planul de acțiune pentru aderarea Ucrainei la Alianță.

Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, a confirmat că statele membre NATO au ajuns la un consens și au decis să renunțe la cerința unui Plan de acțiune pentru aderare (MAP) pentru Ucraina în drumul său către aderarea la NATO.

„În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea Ucrainei spre aderare”.

Ucraina crede că poate primi invitație să se alăture NATO chiar și în timpul războiului

Kuleba a salutat decizia, despre care a remarcat că ar scurta calea Ucrainei către NATO.

„Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitația către Ucraina de a deveni membru”, a adăugat Kuleba, potrivit pravda.com.ua.

Viceprim-ministrul ucrainean Olga Stefanișina a adăugat că întregul flanc estic al NATO, precum și o serie de țări din Europa de Vest, sunt acum în favoarea invitării Ucrainei să adere.

De asemenea, aceasta crede că NATO poate invita Ucraina să se alăture chiar și în timpul războiului și să finalizeze procesul atunci când circumstanțele o permit.

Statele Unite și Germania sunt supuse unei presiuni intense din partea aliaților lor pentru a demonstra un sprijin mai mare pentru aderarea Ucrainei la NATO, scrie Financial Times

Citește și: Germania se înarmează: Scholz va semna un acord pentru achiziția a 100 de blindate Boxer

Cele două țări erau în favoarea formulării unei declarații la summit care să nu conțină sprijin deplin pentru calea Ucrainei către aderarea la NATO, cu atât mai puțin o invitație adresată Kievului de a adera la NATO după război, așa cum au cerut țările din Europa de Est.

Membri ai Alianței au fost „luați pe nepregătite de poziția conservatoare a SUA și a Germaniei”.

Citește și: Mercenarii lui Prigojin, gata să provoace sabotaje în întreaga Europă, inclusiv la summitul NATO

Doi oficiali familiarizați cu planurile summit-ului au declarat pentru presa că dezacordul amenință să umbrească progresul privind garanțiile separate de securitate pe termen lung pentru Kiev, care implică Regatul Unit, Franța, Germania, SUA și alți aliați.

Sursele din Financial Times spun că, din moment ce discuțiile de duminică, 9 iulie între ambasadorii NATO nu au reușit să ajungă la un compromis cu privire la textul declarației finale, este probabil ca liderii Alianței să o finalizeze ei înșiși la summit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te