Supermarketurile se pregătesc să facă schimbări radicale pentru a atrage clienții tineri. Aceștia evită din ce în ce mai mult serviciile personalizate din magazine și au un motiv întemeiat. Multe companii răspund caută soluții.
Tejgheaua tradițională de servicii din supermarketurile germane se confruntă cu provocări majore. Rafturile cu alimente proaspete devin din ce în ce mai puțin importante, în special în locațiile cu o proporție mare de clienți tineri. Ca și în cazul unor produse precum varza murată și laptele condensat, sfârșitul tejghelelor se apropie.
Supermarketurile sunt pe cale să-și închidă raionurile tradiționale de alimente proaspete.
Cazul unui supermarket din Freiburg, Germania, arată clar evoluția: în ciuda clienților înstăriți, vânzările la tejgheaua tradițională au rămas sub așteptări. Proprietarul Michael Rees a reacționat rapid și și-a schimbat complet conceptul – îndepărtându-se de ofertele clasice, cum ar fi cârnații și fripturile, în favoarea produselor premium și a autoservirii.
Citește și: De ce supermarket-ul nu scoate profitul din țară cum minte Georgescu? Impozitul, mai mic în România
În special clienții tineri își pierd din ce în ce mai mult interesul față de tejghele. Motivele acestei reticențe sunt multiple. Un sondaj realizat de clienții supermarketului a relevat, printre altele, că tinerii se tem să nu se jeneze atunci când comandă. Motivul pentru aceasta ar putea fi teama de a nu cunoaște selecția de la tejghea.
Schimbare radicală în supermarket, în curând. Clienții refuză să cumpere unele produse. Ce motiv au? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Generația Z în supermarket: Clienții evită tejgheaua de servire
Cercetătoarea în domeniul consumatorilor Sabine Loch de la Institutul Rheingold din Köln a declarat pentru Lebensmittelzeitung că mulți consumatori din Generația Z vor să evite situațiile în care se simt copleșiți . „Prin urmare, mulți oameni evită comunicarea directă la tejghea și preferă să se servească singuri”, explică cercetătorul.
Citește și: Supermarket-urile Profi și Mega Image vând aproape 100 de magazine. Cine i-a obligat?
La aceasta se adaugă și stilul de viață în schimbare: mulți tineri gătesc rețete rapide sau apelează la produse gata preparate. „Chiar dacă generațiilor mai tinere le place ideea de a găti, le este greu să o prioritizeze în viața de zi cu zi”, a declarat pentru Euroactiv Yung Hung, cercetător în comportamentul consumatorilor la Universitatea din Ghent .
Supermarketurile și magazinele cu discount răspund cu noi strategii. Unii se bazează pe concepte de tejghele hibride, flexibile atât pentru servire la vitrină, cât și pentru autoservire. Alții dezvoltă departamente specializate unde personal specializat taie produsele de la tejghea la fața locului și le vinde în așa-numite preambalate pentru autoservire.
Citește și: Angajații din 40 de supermarket-uri își vor filma clienții pe ascuns. Cum s-a luat această decizie?
Digitalizarea joacă, de asemenea, un rol important în realiniere. Edeka, de exemplu, a lansat campania „Theke it Easy” pe rețelele de socializare pentru a reduce teama de contact. Antreprenorul Bernd Wilger nu numai că a introdus tichete de așteptare în magazinele sale Edeka din Borken, dar a permis și precomenzi online ale produselor la tejghea, scrie ruhr24.de.