Scandalul Szájer József, o lovitură enormă pentru Viktor Orban

DE Elena Andrei | 05.12.2020 - 17:29
sursă hodpress.hu

Rezultatele primului sondaj național pe cazul Szájer arată că aparatul de propagandă guvernamentală al FIDESZ nu a reușit să atenueze scandalul printr-o versiune soft.

SHARE

Potrivit unui sondaj reprezentativ la nivel național realizat în Ungaria pentru Euronews și publicat 5 decembrie anul curent, două treimi consideră că Szájer József a participat la o orgie sexuală conexată cu un consum de droguri, iar fuga pe burlan a căpătat dimensiuni epice.

7 din 10 maghiari au auzit de cazul Szájer József, 65% din respondenți consideră drept culpă primară a politicianului în speță faptul că a avut un comportament și a săvârșit o faptă contrară valorilor pe care le-a promovat în Constituția scrisă de el.

Două treimi din cei intervievați consideră cazul ca fiind unul de interes public, iar 70% este de părere că scandalul înrăutățește imaginea și percepția asupra Ungariei.

Doar 2% a preluat povestea promovată de cel în cauză și de mass-media FIDESZ cum că ar fi participat la o petrecere privată și doar 5% a preluat narativul guvernamental că Szájer József a fost reținut pentru încălcarea regulilor de carantină, fără să mai fie menționată orgia sexuală.

Scandalul intervine în momentul în care propaganda FIDESZ a relansat ofensiva creștin conservatoare, acuzând Bruxelles-ul ca fiind decadent și UE ca renunțând la valorile creștine prin sprijinirea migrației și în plină criză a UE, generată de veto-ul Ungariei și Poloniei pentru adoptarea bugetului multianual și a programului de relansare economică.

 

Analiștii, în unanimitatea, consideră că noul scandal sexual este o lovitură enormă pentru FIDESZ din nenumărate puncte de vedere, cum ar fi: pierderea unui politician valoros, afectarea credibilității FIDESZ, ca urmare a publicității masive a cazului și subminarea strategiei de comunicare a partidului de guvernământ care era în plină construcție, a mesajului creștin-conservator pentru a ataca Bruxellesul decadent.


Pe plan extern, Guvernul Ungariei suferă o lovitură de imagine majoră, scandalul sexual nefăcând altceva, decât să confirme într-un mod cât se poate de efectiv și pe înțelesul tuturor ipocrizia și duplicitatea politicii lui Viktor Orbán.


Premierul Ungariei și-a pierdut cel mai important politician la nivelul UE, Szájer fiind cel mai influent europarlamentar maghiar, interfața lui Viktor Orbán cu PPE și puterea UE de la Bruxelles. Szájer a atenuat tensiunile între Orbán și partenerii amintiți și a fost cel care gestionat identificarea compromisurilor în diferite crize intervenite de a lungul timpului între acești actori.

 

Probabil că răspunsul lui Viktor Orban la scandal va fi să repete istoria, în sensul unei izolări externe puternice a Guvernului Ungariei, cu consecințe negative și asupra poporului maghiar. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te