Rușii nu vor să învețe din „lecția Cernobîl”: „Nu e trauma lor”. O nouă criză nucleară la Zaporojie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.04.2023 - 16:18
Rușii nu vor să învețe din „lecția Cernobîl”: „Nu e trauma lor”. O nouă criză nucleară la Zaporojie - Foto: Profimedia Images

Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, care a șocat lumea la 26 aprilie 1986, este unul dintre cele mai mari dezastre provocate de om din istoria omenirii. 37 de ani mai târziu, rușii sunt pe care să provoace un nou dezastru nuclear în Europa.

SHARE

Nu numai că a afectat masiv mediul înconjurător și sănătatea oamenilor, dar a avut și implicații sociale și politice de anvergură. Subiectul securității nucleare globale este mai relevant astăzi ca niciodată în legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

În 2022, Cernobîl a ținut prima pagină a presei globale și ucrainene atunci când invadatorii ruși au pus stăpânire pe două centrale nucleare ucrainene.

Ce leagă accidentul de la Cernobîl de prezentul zilelor noastre?

Dezastrul de la Cernobîl a avut un efect cumulativ. A avut un impact asupra mediului și a sănătății umane, în timp ce urmările sale au avut un impact direct asupra prezentului.

Dezastrul de la Cernobîl a devenit un factor important în prăbușirea URSS.

Accidentul de la centrala electrică și minciunile guvernamentale care l-au înconjurat au subminat în cele din urmă încrederea în regimul sovietic și au intensificat procesele de dezintegrare care abia atunci începeau să apară în Uniunea Sovietică.

Citește și: Finanțator al grupării Hezbollah, expulzat din România. SUA au pus 10 milioane $ pe capul său

Putin a numit colapsul acesteia "cea mai mare catastrofă geopolitică". Actualele demersuri de politică externă ale Kremlinului au ca obiectiv revigorarea URSS într-o anumită măsură.

La începutul anilor '90, tânărul stat ucrainean a renunțat în mod voluntar la armele nucleare și a predat arsenalul său Rusiei nu doar sub presiunea partenerilor internaționali. Societatea în ansamblu a acceptat pozitiv acest pas: atât datorită concepțiilor greșite despre vecinii noștri, cât și datorită nucleofobiei sale - teama de tot ce este nuclear, provocată de Cernobîl.

Cum amenință Rusia securitatea nucleară globală în prezent?

Prin lansarea unui război la scară largă împotriva Ucrainei, Kremlinul a expus din nou omenirea la riscul unei catastrofe nucleare. 

La 24 februarie 2022, trupele rusești au invadat regiunea Kiev de pe teritoriul Belarusului și au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl.

Pentru prima dată din 1986, în zona de excludere de la Cernobîl a fost înregistrată o creștere de 20 de ori a radiațiilor gamma. Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară a explicat creșterea bruscă a radiațiilor prin deplasarea echipamentelor militare rusești, care au ridicat în aer praf contaminat.

Citește și: EXCLUSIV Județele cu cel mai mare procent de elevi la orele de religie. Cluj și București în Top

Rușii nu au respectat normele de securitate radiologică atunci când și-au stabilit pozițiile în zona Cernobîl, provocând o serie de incendii. La începutul lunii aprilie, rușii au recurs la ceea ce au numit un "gest de bunăvoință", retrăgându-se din regiunea Kiev.

Ucraina a redobândit controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl și a zonei de excludere. Invadatorii au capturat 169 de membri ai Gărzii Naționale desfășurați la instalație și i-au scos de pe teritoriul Ucrainei. Unii dintre ei au fost eliberați în timpul schimburilor de prizonieri, în timp ce majoritatea se află încă în captivitate.

În martie 2022, trupele rusești au capturat centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) din Enerhodar și au luat practic ostatic personalul acesteia. Ocupanții au transformat cea mai mare centrală nucleară operațională din Europa într-o bază militară. Ei și-au desfășurat sistemele de artilerie și sistemele de apărare aeriană în incinta centralei nucleare. Au fost amplasate mine terestre de-a lungul malurilor rezervorului Kakhovske.

Confiscarea centralelor nucleare este doar una dintre numeroasele crime de război comise de ruși pe teritoriul Ucrainei. Dar este una dintre cele mai periculoase pentru restul lumii:

Rușii folosesc centrala nucleară drept "scut nuclear", trăgând salvele lor din zonă și știind bine că Ucraina nu va riposta.

Depozitarea de arme și muniții în imediata vecinătate a reactoarelor și a containerelor cu combustibil nuclear uzat creează o amenințare de dezastru provocat de om.

Presiunea asupra personalului și operarea necorespunzătoare a echipamentelor ZNPP cresc, de asemenea, riscul de accidente din cauza "factorului uman";

În cazul unei detonări la PAC Kakhovska, care a fost minată de ruși în aprilie 2022, sistemul de răcire a reactoarelor ZNPP ar fi dezactivat, ceea ce ar produce consecințe catastrofale.

Putin și retorica nucleară

Regimul Putin se folosește de un instrument nuclear pentru a-și atinge obiectivele agresive, încercând să submineze sprijinul internațional pentru Ucraina, intimidând lumea prin escaladarea nucleară și venind periodic cu rapoarte false despre "bomba murdară" a Ucrainei.

Între timp, ocupanții ruși înșiși trebuie să fie trași la răspundere pentru teroarea nucleară fără precedent. Scenariile descrise de obicei în ficțiune, în cinematografie sau în rapoartele analitice ale agențiilor specializate au devenit realitatea noastră.

Comportamentul ocupanților în zona de excludere, la centrala nucleară de la Cernobîl și la centrala nucleară de la ZNPP a demonstrat că pentru ruși, spre deosebire de ucraineni, Cernobîl nu face parte din memoria colectivă, iar dezastrul nuclear nu a devenit niciodată trauma lor colectivă.

O atitudine iresponsabilă și cinică față de obiectele nucleare și amenințările publice cu desfășurarea de arme nucleare aduc în prim-plan problema denuclearizării Rusiei. Dezarmarea sa sub control internațional ar trebui să devină un element-cheie al reglementării postbelice. Atunci când un stat terorist este, de asemenea, o putere nucleară, acesta reprezintă o amenințare pentru întreaga lume, se arată într-un comunicat al Centrului entrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională din Ucraina, potrivit Ukrinform.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te