Rușii au dezvăluit documente confidențiale din ancheta lui Mueller pentru a o discredita

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.01.2019 - 16:08
Robert Mueller Foto: Guliver/ Getty Images

Peste 1.000 de documente confidențiale, parte a anchetei procurorului special Robert Mueller pe tema amestecului rusesc în alegerile prezidențiale americane din 2016, au fost încărcate pe internet și promovate pe un cont de Twitter, susțin procurorii americani.

SHARE

Potrivit ”The Guardian”, documentele au fost obținute de ruși și au fost distribuite online într-o tentativă de a discredita ancheta condusă de Mueller, care investighează, printre altele, și spargerea serverelor Partidului Democrat de către hackeri ruși.

”Am obținut acces la baza de date a procurorului special Robert Mueller și avem probele împotriva trolilor și hackerilor ruși. Puteți vedea toate documentele pe care Mueller le are despre IRA (Internet Research Agency, celebra fabrică de troli ruși- n. red.) și despre implicarea Rusiei. Lectură plăcută!”, se preciza într-o postare de pe contul de Twitter.

Postarea datează din octombrie anul trecut și a fost distribuită de pe contul @HackingRedstone, care a fost ulterior desființat. Agenții FBI au obținut confirmarea de la administratorii siteului de filesharing că IP-ul de la care au fost încărcate documentele din ancheta lui Mueller provine din Rusia.

De asemenea, FBI nu a obținut nicio dovadă că serverele guvernamentale americane, pe care se regăseau documentele confidențiale, ar fi fost sparte. În schimb, americanii a acuzat o scurgere de informații pusă la cale de către partea rusă.

Robert Mueller a indicat cu precizie faptul că scurgerea de informații a avut loc în cadrul urmăririi penale a companiei Concord Management and Consulting, o entitate rusească care se presupune că a finanțat operațiunile de hacking ale Internet Research Agency (IRA).

Cu acel prilej, Mueller a insistat ca avocații Concord să nu primească acces la dovezi "sensibile" adunate de procurori în cadrul anchetei.

Mueller a declarat: "Cei care au distribuit documentele pe internet au încercat să acrediteze ideea că acestea sunt toate dovezile despre IRA și implicarea Rusiei în viașa politică americană. În realitate nu erau documente sensibile, nu erau cele mai relevante în cadrul anchetei. A fost un efort de a discredita investigația."

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.