Rusia vede Ucraina și Marea Neagră drept zone de război. SUA spun că apără România

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.04.2024 - 11:53
Rusia vede Ucraina și Marea Neagră drept zone de război. SUA spun că apără România - Foto: Profimedia Images
Rusia vede Ucraina și Marea Neagră drept zone de război. SUA spun că apără România - Foto: Profimedia Images

Rusia vede Ucraina și Marea Neagră drept zone de război. SUA spun că apără România. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reiterat sprijinul ţării sale, pentru eforturile naţiunilor riverane Mării Negre.

SHARE

Rusia vede Ucraina și Marea Neagră drept zone de război. SUA spun că apără România. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reiterat sprijinul ţării sale, pentru eforturile naţiunilor riverane Mării Negre, de a stabiliza regiunea.

Aceasta în pofida tensiunilor provocate de agresiunea rusă.

Rusia vede Ucraina și Marea Neagră drept zone de război. SUA spun că apără România

"Aliaţii noştri din Marea Neagră pot conta pe Statele Unite pentru a face regiunea mai sigură, mai prosperă şi mai integrată", a transmis Blinken, într-un mesaj de la distanţă, difuzat participanţilor la cea de-a doua Conferinţă de Securitate a Mării Negre de la Sofia.

"Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina, aşa cum am făcut-o până acum, pentru ca aceasta să-şi revină", a adăugat şeful diplomaţiei americane, care a subliniat totodată importanţa menţinerii unităţii între vecinii Ucrainei.

Blinken a comentat că preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a înşelat în calculele sale, atunci când a pariat pe lipsa de unitate a naţiunilor din zonă.

Citeşte şi: 

"Din păcate, Rusia vede (zona) ca pe un loc de război", a avertizat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, tot într-o intervenţie de la distanţă - printr-un videoclip înregistrat anterior - în care a subliniat necesitatea întăririi securităţii în această regiune.

"Numai înfrângerea Rusiei şi refacerea integrităţii teritoriale a Ucrainei vor garanta stabilitatea şi pacea", a insistat Kuleba, reiterând că armata ucraineană are nevoie urgentă de arme şi muniţii suplimentare pentru a se apăra în mod adecvat împotriva atacurilor ruse.

Foto: Profimedia Images

Ministrul Apărării bulgar, Atanas Zaprianov, a fost de acord că nu este posibil "să se vorbească despre securitatea în Marea Neagră atât timp cât agresiunea rusă în Ucraina continuă", conform Agerpres.

Citeşte şi: 

În acest context, el a reamintit problema pe care o reprezintă pentru navigaţia şi traficul maritim minele marine care îşi pierd ancorele din diverse motive şi ajung să plutească în derivă.

Zaprianov a anunţat că iniţiativa MCM Marea Neagră a NATO, care vizează detectarea şi eliminarea minelor plutitoare aflate în derivă în Marea Neagră, îşi va putea începe operaţiunile la scurt timp după ratificarea recentă de către Turcia.

Se aşteaptă ca trei ţări - România, Bulgaria şi Turcia - să contribuie la aceste sarcini cu dragoare, avioane şi drone. Platforma Internaţională a Crimeei a fost înfiinţată la Kiev în august 2021 la iniţiativa Ucrainei şi cu sprijinul Uniunii Europene (UE) şi al Statelor Unite.

Obiectivul său este de a determina şi coordona eforturile pentru a se asigura că Ucraina recuperează peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te