„Percepem tentativele de a legitimiza uzurparea puterii drept o ingerinţă directă şi indirectă în treburile interne ale Venezuelei. Aceasta nu favorizează în niciun caz reglementarea paşnică, eficientă şi viabilă a crizei pe care o traversează Venezuela. Oricare ar fi soluţia, aceasta trebuie găsită de venezuelenii înşişi", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Mai multe ţări europene au anunţat că îl recunosc pe preşedintele Parlamentului venezuelean, Juan Guaido, în calitate de preşedinte interimar, îndemnând la convocarea rapidă a unor noi alegeri prezidenţiale. Ele au luat această decizie după ce ultimatumul acordat lui Nicolas Maduro a expirat.
Citește și: Criza din Venezuela. Statele UE își afirmă sprijinul pentru Juan Guaido
În data de 26 ianuarie, Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda şi Portugalia i-au fixat lui Nicolas Maduro un termen de opt zile pentru a convoca noi alegeri prezidenţiale, avertizând că, în caz contrar, îl vor recunoaşte lui Juan Guaido drept preşedinte. Ulterior acestui demers s-a raliat și Austria.
Duminică, Nicolas Maduro a respins ultimatumul, motivând că nu se va comporta ca "un laş în faţa presiunilor" de a se retrage de la putere.