Rusia revine la spionajul din epoca Războiului Rece în Europa

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.03.2024 - 11:23
Rusia revine la spionajul din epoca Războiului Rece în Europa - Foto: Profimedia Images
Rusia revine la spionajul din epoca Războiului Rece în Europa - Foto: Profimedia Images

Rusia revine la spionajul din epoca Războiului Rece în Europa. Experții în apărare spun că Moscova își îmbunătățește rapid operațiunile de informații.

SHARE

Rusia revine la spionajul din epoca Războiului Rece în Europa. Experții în apărare spun că Moscova își îmbunătățește rapid operațiunile de informații, după invazia Ucrainei.

Un atacator a făcut recent o ambuscadă asupra lui Leonid Volkov, un consilier apropiat al regretatului lider al opoziției ruse, Alexei Nalvanîi, în fața casei sale, la periferia orașului Vilnius, din Lituania.

Rusia revine la spionajul din epoca Războiului Rece în Europa

Marți noaptea, era ora 22.06 când a sosit, după ce a filmat un videoclip anti-Putin la timp pentru alegerile din acest weekend.

Atacatorul a spart geamul mașinii și l-a atacat pe Volkov cu gaze lacrimogene, lovindu-l în mod repetat cu un ciocan – de aproximativ 15 ori – rupându-i brațul stâng și însângerându-i piciorul stâng, înainte de a fugi.

Citeşte şi: VIDEO Ucraina a doborât un avion de spionaj rusesc în valoare de 350.000.000 $. 15 soldați au murit

A fost, a spus Volkov după aceea, „un salut evident, caracteristic, tipic, în stil gangster, din partea lui Putin”, iar atacul a reflectat un adevăr: operațiunile de informații rusești în Europa s-au întors.

Joi, serviciile de informații lituaniene au declarat că operaţiunea din Vilnius „pare a fi opera serviciilor speciale ruse”, deși Darius Jauniskis, directorul securității statului, a spus că Moscova aparent a folosit un mercenar, pentru a efectua atacul în sine.

Citeşte şi: Informație bombă: Gruparea de mercenari ruși Wagner și-a cumpărat sateliţi de spionaj din China

De la invadarea Ucrainei, 400 - 600 de ofițeri de informații ruși au fost expulzați din ambasadele din Europa. Analiștii spun că reconstruirea rapidă a rețelei a forţat Moscova să recurgă la metodele crimei organizate, pentru a-și îndeplini munca murdară.

Cu o lună mai devreme, Maksim Kuzminov, un pilot rus de elicopter, care a dezertat în Ucraina, a fost găsit mort, cu o jumătate de duzină de gloanţe de puşcă în el, pe Costa Blanca. Se mutase în Spania, în speranța de a începe o nouă viață.

Citeşte şi: „Europarlamenatara lui Putin” din Letonia, acuzată de spionaj pentru Rusia: „Da, sunt un agent!”

Deși lipseau dovezi solide, serviciile de informații spaniole au concluzionat că el a fost ucis la ordine rusești, probabil de ucigași plătiţi. După împușcături, ei au alergat de lângă cadavrul lui și, ulterior, și-au ars mașina cu care au fugit, înainte de a fugi din țară, aşa ccum e aproape sigur că s-a întâmplat.

La sfârșitul lunii trecute, un bulgar, Tihomir Ivanchev, pictor și decorator, a fost arestat și acuzat în Marea Britanie, sub suspiciunea de spionaj. El este de așteptat să fie judecat în această toamnă, alături de alţi cinci cetățeni bulgari.

Foto: Profimedia Images

Toți sunt acuzați de spionaj pentru Moscova, în colaborare cu Jan Marsalek, fost director al companiei germane Wirecard, care este căutat de Interpol, după ce a fugit în Rusia, după prăbușirea firmei, în anul 2020.

Revendicări

În mod semnificativ, spre deosebire de comploturile de dinainte de război, Rusia dă dovadă de dorința de a înclina spre revendicarea responsabilității. În urma otrăvirii din 2018 a familiei Skripal, din Salisbury, cei doi bărbați acuzați au făcut eforturi pentru a nega implicarea.

După ce moartea lui Kuzminov a devenit publică, Serghei Narîşkin, directorul serviciului rus de informații externe SVR, a declarat că dezertorul este „un cadavru moral”. Este o formă ambiguă de recunoaştere.

Ea reflectă un punct de inflexiune remarcabil, conform The Guardian. Planul pentru Ucraina a fost să se bazeze foarte mult pe serviciul de informații intern FSB, pentru a recruta persoane care ar fi dispuse să sprijine invazia rusă, odată ce trupele au trecut granița, în februarie 2022.

Explicit

Andrei Soldatov, jurnalist rus de investigații și expert în informații, care locuiește acum în Marea Britanie, a declarat că recuperarea operațiunilor de informații reflectă convingerea Moscovei că este acum angajată într-o luptă explicită cu Occidentul.

„Suntem într-un război cald”, a argumentat el. De fapt, susţine acesta, Kremlinul „a fost foarte bun în a-și schimba analiza” factuală, după ce ceea ce trebuia să fie o operațiune specială de capturare a Ucrainei a eșuat.

Întrucât armele NATO au intrat în Ucraina în cantități semnificative, Moscova consideră că este începutul unui mare război între Vest și Est, care a fost întotdeauna inevitabil, a spus Soldatov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te